Kaip atsisakyti cukraus? 5 geriausi patarimai  ()

Kaip atsisakyti saldumynų? Šis klausimas kelia nerimą daugeliui žmonių, norinčių sulieknėti, pagerinti savo sveikatą ar tiesiog paįvairinti mitybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saldainiai yra greitų angliavandenių šaltinis, kurie pakelia nuotaiką, taip pat skatina riebalų kaupimąsi ir padidina cukraus kiekį kraujyje. Atsisakyti saldumynų gali būti sunku, bet nėra neįmanoma.

Štai keli patarimai, padėsiantys susidoroti su šia užduotimi:

  • Neuždrauskite sau ko nors visiškai saldaus. Visiškas draudimas gali sukelti stresą ir norą nutraukti dietą. Geriau leisti sau mažas saldumynų porcijas kelis kartus per savaitę, pavyzdžiui, savaitgaliais ar per gimtadienį. Taigi nejausite nepriteklių ir galėsite kontroliuoti savo apetitą.
  • Rinkitės sveikesnes saldumynų alternatyvas. Vietoj šokolado, sausainių ar pyrago galite valgyti vaisių, uogų, riešutų ar džiovintų vaisių.
  • Vanduo padeda detoksikuoti organizmą, palaikyti hidrataciją ir reguliuoti medžiagų apykaitą. Be to, vanduo gali padėti sumažinti apetitą ir potraukį saldumynams. Mes dažnai painiojame troškulį su alkiu ir valgome daugiau nei mums reikia. Todėl stenkitės išgerti bent 1,5-2 litrus vandens per dieną ir nepamirškite arbatos, kavos ar sulčių be cukraus.
  • Nebadaukite. Alkis – vienas pagrindinių lieknėjimo ir saldumynų atsisakymo priešų. Kai badaujame, organizmas patiria stresą ir pradeda kaupti energiją riebalų pavidalu. Be to, alkis padidina norą valgyti saldumynus, kad greitai pasisemtų energijos. Todėl stenkitės valgyti reguliariai ir nepraleiskite pusryčių, pietų ir vakarienės. Į savo racioną įtraukite baltymų, skaidulų ir sveikųjų riebalų, kurie prisotina ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.
  • Raskite kitų pramogų būdų. Saldumas dažnai asocijuojasi su džiaugsmu, komfortu ar atlygiu. Tačiau yra ir kitų būdų, kaip pagerinti nuotaiką ir jaustis gerai. Pavyzdžiui, galite užsiimti sportu, pomėgiais, medituoti ar bendrauti su draugais. Ši veikla padės atsipalaiduoti, sumažinti stresą ir turėti teigiamų emocijų, kurios nepriklauso nuo maisto.

 

Kas negerai su saldumynais? Saldaus maisto žala žmonių sveikatai slypi ttame, kad jis prisideda prie įvairių ligų, tokių kaip diabetas, nutukimas, kariesas, aterosklerozė ir kt., išsivystymo. Saldumynai padidina gliukozės kiekį kraujyje, dėl to padidėja kasos apkrova ir sumažėja jautrumas insulinui.

 

Be to, desertai taip pat žadina apetitą ir didina suvartojamų kalorijų kiekį, o tai prisideda prie riebalų kaupimosi organizme. Saldumynai ardo dantų emalį ir sukelia dantenų uždegimą, dėl kurio galima netekti dantų. Jie taip pat turi įtakos kraujagyslių būklei, padidindami cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje, o tai padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Todėl norint išlaikyti sveikatą ir užkirsti kelią daugeliui ligų, būtina riboti cukraus suvartojimą ir pakeisti jį sveikesniu maistu, pavyzdžiui, vaisiais, daržovėmis, riešutais ir džiovintais vaisiais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()