Bananuose esantis juodas gumuliukas nėra sėkla. Mokslininkai paaiškino, ar jį galima valgyti (Video)  (2)

Tyrėjai nusprendė nutraukti ginčus dėl tos banano dalies, kurią žmonės dažniausiai išmeta, kilmės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Botaniškai kalbant, bananai yra uogos, ir juose kažkas gluminančio. Mažas juodas rutuliukas, kurį galima pamatyti nulupus žievelę, anot mokslininkų, neturi nieko bendra su sėkla, rašo „IFLScience.“

Pasak ekspertų, bananų sėklų yra ir mūsų visų taip mėgstamos uogos minkštime. Galima sakyti, kad jas apskritai mėgsta primatai, tačiau tai yra klaidinga nuomonė apie laukines beždžiones, kurios tariamai minta bananais.

„Valgomasis bananas yra kultivuojamas sukultūrintas vaisius. Laukinės beždžionės niekada nesusiduria su bananais laukinėje gamtoje, nebent jos gyvena šalia žmonių buveinių, kur sodinami bananai,“ - sako profesorė Kathryn Milton iš Kalifornijos universiteto Berklyje, kurios specializacija primatai.

Ir taip, jei perpjausite bananą išilgai per vidurį, centre rasite ilgą sėklų eilę. Tačiau faktas yra tas, kad dauguma bananų, parduodamų viso pasaulio parduotuvėse, priklauso „Cavendish“ veislei, kuri neturi sėklų.

Mokslininkų teigimu, juodas ir nemalonus gumulas banane nėra susijęs su augalo sėkla, o yra žiedo, iš kurio išaugo milžiniška banano uoga, liekana.

 

Mokslininkai taip pat primena, kad bananai auga grupelėmis ant medžių. Jų trumpas galas su juodu gumuliu yra vaisiaus „viršus“, o stiebas – „apačia.“ Kai kas bananus nulupa nulauždami stiebą, o nemalonus gumulas lieka pačiame gale.

Jei dažnai naudojate vadinamąjį „beždžionės metodą“, tuomet uogą pradedate lupti iš viršaus, kaip tik ten, kur yra gumuliukų. Bananai gali nebūti pradinės beždžionių dietos dalis, tačiau vaizdo įrašuose parodyta, kaip gyvūnai intuityviai įvaldo šį procesą. Jie laiko bananą apatinėmis letenomis, o viršutinę dalį nuplėšia viršutinėmis galūnėmis.

 

Mokslininkų teigimu, šis juodas gumulas yra visiškai valgomas ir netyčia suvalgytas jokių pasekmių nesukels. Ši banano dalis dažniausiai išmetama dėl kietos tekstūros ir kartaus skonio. Kaip ten bebūtų, bet kadaise šis „deguto šaukštas“ buvo nuostabi gėlė, primena specialistai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(26)
(0)
(26)

Komentarai (2)