VR pagalba jau galite pakeliauti po du kartus sprogdinto Antrojo pasaulinio karo Japonijos povandeninio laivo vidų: jausmas lyg būtumėte ten (Video)  ()

Nauja virtualios realybės patirtis atgaivina Antrojo pasaulinio karo japonų povandeninio laivo nuolaužas. VR vaizdo įrašas pagrįstas neseniai atliktu vietovės skenavimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Povandeninio japonų laivo I-124 nuolaužos, gulinčios jūros dugne (45 m gylyje) maždaug už 90 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Australijos miesto Darvino, yra saugomos kaip karo kapas – jame ilsisi maždaug 80 įgulos narių, Sąjungininkų pajėgos nuskandino laivą 1942 metais.

Šis apsaugos statusas reiškia, kad daugumai narų draudžiama lankytis nuolaužose, o tokia prieiga yra griežtai kontroliuojama; taigi naujoji virtualios realybės (VR) patirtis yra reta galimybė žmonėms pamatyti, kaip dabar atrodo nuolaužos, sakoma jūrų archeologo Johno McCarthy iš Flinderso universiteto Adelaidėje, Australijoje, pareiškime.

Naujasis vaizdo įrašas „YouTube“ yra anglų ir japonų kalbomis, nes istorinis susidomėjimas nuolaužomis ypač didelis Australijoje ir Japonijoje. Abu įrašus galima peržiūrėti naudojant VR ausines arba kaip „įtraukiantį vaizdo įrašą“ plokščiaekraniuose įrenginiuose, pvz., kompiuterių monitoriuose ir išmaniuosiuose telefonuose.

 

„Remdamiesi savo duomenimis, istoriniais laivų planais ir nuotraukomis, sukūrėme virtualų nardymo patirtį, kurioje vaizdo įrašas nukreipia žiūrovą į duomenų rinkimo procesą, o tada nukelia į gelmę, kad pamatytumėte nuolaužas savo akimis“, - sakė McCarthy.

Mūšis jūroje

I-124 buvo pastatytas 1928 m. Japonijos imperatoriškajam kariniam jūrų laivynui. Tai buvo vienas iš naujos klasės povandeninių laivų, paremtų vokišku UB III tipo povandeniniu laivu, kuris buvo perduotas Japonijai kaip reparacijos dalis po Pirmojo pasaulinio karo (kuriame Japonija kovojo Antantės pusėje).

 

Antrojo pasaulinio karo metu I-124 veikė prie Darvino krantų (Australijos šiaurinė pakrantė), kur klojo minas ir puolė priešo laivus. Tačiau Sąjungininkų kodų laužytojai perėmė jo radijo signalus, siunčiamus atgal į Japoniją, todėl Australijos karo laivai jį susekė 1942 m. sausio 20 d.

Užvirė įnirtingas mūšis. Viena iš povandeninio laivo paleistų torpedų beveik kliudė Australijos minosvaidį „HMAS Deloraine“. Tačiau I-124 buvo smarkiai apgadintas giluminių užtaisų iš karo laivų ir aviacinės bombos iš Australijos karo lėktuvo. Tada povandeninis laivas su visa įgula nuskendo.

Tačiau istorija tuo nesibaigia. Remiantis 1990 m. Vakarų Australijos jūrų muziejaus istorine ataskaita, laivų nuolaužų gelbėtojai (salvagers) iš Naujųjų Hebridų (dabar Vanuatu) 1972 m. po šešias savaites trukusių paieškų aptiko I-124 nuolaužas.

 

Nors Japonijos vyriausybė laikė nuolaužas karo kapu, gelbėtojai tikėjosi parduoti viską, ką sugebės ištraukti iš dugno.

1977 m., kai paaiškėjo, kad Japonija nenori, kad nuolaužos būtų sujudintos, vienas iš gelbėtojų, siekdamas priversti japonus derėtis, susprogdino laivą sprogmenimis ir smarkiai apgadino jo bokštelį.

Vėliau tais pačiais metais I-124 nuolaužas apsaugojo Australijos karinis jūrų laivynas, o vieta buvo saugoma kaip karo kapas pagal Australijos įstatymus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(1)
(21)

Komentarai ()