[Žinios trumpai] Karo ekspertas Samusas: Europa gali paaukoti dalelę Lietuvos, kad išvengtų Trečiojo pasaulinio karo  (3)

Suvalkų koridorius svarbus Baltijos šalims, tačiau jį būtų galima paaukoti Rusijos puolimo prieš Lietuvą atveju.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NATO šalys gali sutikti paaukoti dalį Lietuvos, kad konfliktas su Rusija neperaugtų į Trečiąjį pasaulinį karą.

Tokią nuomonę FREEDOM teletono eteryje išsakė Armijos tyrimų, konversijos ir nusiginklavimo centro ekspertas Michailas Samusas.

„Yra tokia maža teritorija, ji vadinama Suvalkų spraga ar Suvalkų koridoriumi, kurią Rusija gali užimti“.

„Įdomu kaip reaguos NATO. Ar pavyks NATO konsoliduotai suaktyvinti 5 straipsnį dėl bendros gynybos, ar atsiras tokių, kurie sakys: nesileiskime į tiesioginę konfrontaciją su Rusija“.

„Tada jie galės užimti poziciją, kad paaukokime dalį Lietuvos, duokime Rusijai koridorių tarp Kaliningrado ir Baltarusijos ir neleiskime peraugti konfliktui į Trečiąjį pasaulinį karą. Putinas gali pažaisti. Jis supranta,kad yra ta pati Vokietija ar Vengrija, gal Prancūzija, kurios nenori tiesioginio karo su Rusija“, – sako Samusas.

„Bet svarbiausia yra tai, kad Suvalkų koridorius Baltijos šalims yra svarbus, jei jis bus užblokuotas, jos tiek logistiškai, tiek teritoriškai bus atkirstos nuo kitų NATO šalių. Tai yra, kitos NATO šalys turės aktyvuoti 5 straipsnį. Arba Lenkija turės pati prasilaužti šį koridorių, stoti į tiesioginę karinę konfrontaciją su Rusija. Ar laukti konsoliduoto Briuselio sprendimo. Tam reikės visų NATO šalių sprendimo, o mes žinome, kokia gali būti biurokratija, pvz. Vokietijoje“, – sakė Samusas ir pažymėjo, kad Rusija gali žaisti šiuo klausimu.

Ekspertas pažymėjo, kad pratybų metu jau buvo parengtas Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Suvalkų koridoriaus užėmimo scenarijus.

 

Michailas Samusas. 2009-2015 m vadovavo CIACR ir Defense Express Europos biurui Prahoje, Čekijos Respublikoje. Iki tol jis turėjo patirties kaip TsIAKR karinių ir politinių projektų vadovas, žurnalo „Export Control Bulletin“ vyriausiasis redaktorius ir „Defense Express“ žurnalistas. Rašė Defense Express žurnale, Zerkalo Nedeli, Delovaya Stolitsa savaitraščiuose, Radio Liberty, Espresso TV ir kituose Ukrainos, Čekijos ir Lenkijos leidiniuose. 2007 m. baigė Kijevo nacionalinio Taraso Ševčenkos universiteto Žurnalistikos instituto magistro laipsnį. 1993 m. baigė Kijevo aukštąją karinio jūrų laivyno mokyklą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(105)
(-93)

Komentarai (3)