[Žinios trumpai, Lietuva] Lietuvos kariuomenė paskelbė pranešimą apie karinio pavojaus lygį iš Rusijos: kas vyksta, kiek pavojinga, ką ir kaip stebi  ()

Lietuva, taikydama ES sankcijas okupantų šaliai, apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą. Dėl šio žingsnio mūsų šalis sulaukė Rusijos grasinimų. Lietuvos visuomenė pagrįstai domisi, kiek ši situacija yra pavojinga.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-06-22 [Žinios trumpai, Lietuva] Lietuvos kariuomenė paskelbė pranešimą apie karinio pavojaus lygį iš Rusijos: kas vyksta, kiek pavojinga, ką ir kaip stebi  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos kariuomenė savo „Facebook“ puslapyje atsako į visuomenei aktualius klausimus, kiek pavojingas konfliktas su Rusija, ką ir kaip stebi Lietuvos kariai.

„ES pritaikius sankcijas Kaliningrado srities tranzitui, o Rusijai pagrasinus „imtis veiksmų nacionaliniams interesams apsaugoti“, sulaukėme klausimų, jie skamba maždaug taip: „Ar visuomenė tikrai sužinos apie galimą priešų judėjimą Lietuvos sienų link? Situacija įtempta, žiniasklaida tyli.”

Siekis įbauginti, sukelti sumaištį ir nepasitikėjimą savo valstybe – klasikinis propagandos tikslas, kuriam pasiekti pasitelkiamos informacinės operacijos. Kad ir šiuo atveju – įsigaliojo sankcijų Rusijai paketas, dėl kurio sutarė visos ES valstybės. Jei konkrečiau, draudimas įsigaliojo daliai prekių, t. y. plienui ir juodiesiems metalams. Nesankcionuotos prekės ir keleiviai keliauja įprastai. Šioje vietoje melas ir vaizduotė suplakti su tiesos dalimi: rezultatą matome, tikslai aiškūs.

Dabar dėl priešų judėjimo. Apie tai esame rašę ne kartą, tačiau klausimai karts nuo karto pasikartoja, tad primename: šiuo klausimu dirba mūsų žvalgyba. Žvalgybinę informaciją renkame iš skirtingų šaltinių: atvirų, žmogiškųjų, ryšio, vaizdinių, matuodami ir naudodami visas įmanomas priemones – nuo nematomų iki labai gerai matomų, nuo važiuojančių, skrendančių, plaukiančių, iki bėgančių ar tvirtai stovinčių. Žvalgyba pauzių nedaro – renka informaciją, analizuoja, vertina, daro išvadas. Tai – mūsų įspėjimo sistema, veikianti realiu laiku. Neseniai rašėme apie sąjungininkų AWACS orlaivį Lietuvoje, kuris aptinka ginkluotės sistemas ir atlieka kitas užduotis už 850 km, tai tik vienas pavyzdžių. Žvalgybinė informacija kartu su kariniu patarimu perduodama sprendimų priėmėjams.

 

Jeigu trumpai: situacija išlieka nepakitusi. Šiai dienai tiesioginės karinės grėsmės Lietuvai nėra. Informacinių ir kitokio pobūdžio provokacijų bei grasinimų sulaukiame nuolatos, tačiau nenumojame į tai ranka ir išliekame budrūs – tam ir treniruojamės. Tokie esame nuo karaliaus Mindaugo laikų – kaimynas iš rytų nekinta. Esame pasiruošę veikti neapibrėžtumo ir chaoso sąlygomis, tačiau šiandien treniruojamės įprastai, jokio pagrindo kitokiai reakcijai neturime.

 

Dėl informavimo. Laikomės esminės ir nepalaužiamos taisyklės – sakyti tik tiesą. Tačiau labai svarbu – nepasiduokime provokacijoms ir pirminėms emocijoms. Karinė technika prie sienų neatsiranda netikėtai. Esame pasiruošę gintis ir ginti, jeigu tik to prireiks. Esame maža, bet galinga ir nenugalima valstybė, kai esame vieningi ir budrūs. Tai jau įrodėme ne kartą.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(114)
(9)
(105)

Komentarai ()