Rusija iš patvorių renkasi šiukšles – pradėjo restauruoti 30 metų po atviru dangumi stovėjusį Tu-22M3  (1)

Iš kur rusai gavo variklius tokiems lėktuvams – kol kas atviras klausimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2022 metų lapkričio 29 dieną „United Aircraft Corporation“ pranešė, kad Rusijos kariuomenei perdavė „įprastą“ Tu-22M3, kuriame, matyt, buvo atliekami remonto darbai. Teigiama, kad tokiame lėktuve buvo atlikti „būtini įprasti darbai“ ir visi reikalingi bandymai.

Tokia žinutė atrodo „rutininė“, tačiau niuansas tas, kad paskutinį kartą Rusijos kariuomenė Tu-22M3 gavo 2018 metais, kai iš cecho buvo išriedėjęs pirmasis modernizuotas Tu-22M3M. Atitinkamai ši istorija jau yra už „rutinos“ rėmų.

Pirmasis per 4 metus suremontuotas Tu-22M3 atrodo kažkaip nepilnavertiškai, turint omenyje, kaip intensyviai rusai tokius bombonešius naudoja kare prieš Ukrainą. Todėl panašu, kad kalbama ne apie „suremontuotą“, o veikiau „atkurtą“ Rusijos kariuomenei skirtą Tu-22M3. Jis pagamintas iš rezervo, kuris tiesiogine prasme stovėjo lauke 30 metų.

Atviruose 2021 m. šaltiniuose galima rasti pranešimų, kad Rusijos Federacijos gynybos ministerija ir Kazanės aviacijos gamykla, kaip Tu-22M3 gamintojas, aptarė galimybę užbaigti šešis tokio tipo orlaivius, kurių statybos darbai buvo sustabdyti 1993 metais. Ir nuo to laiko šių bombonešių korpusai be variklių ir borto elektronikos stovėjo vienoje iš orlaivių gamyklos aikštelių.

Iš tikrųjų apie šių šešių Tu-22M3 užbaigimą rusai kalba nuo 2012 m. Tačiau buvo du dalykai, kurie sutrukdė juos užbaigti. Pirmasis – šių „produktų“ kaina. Nes Šoigu norėjo gauti šiuos bombonešius beveik nemokamai, o Kazanės aviacijos gamykla norėjo, kad už naujus lėktuvus būtų sumokėta.

 

Antrasis – šių Tu-22M3 varikliai. Nuo 2021 metų rusai svarstė du variantus – arba Tu-22M3 „pritaisyti“ su NK-32 varikliais iš Tu-160, arba panaudoti NK-25.

Jei rusai tikrai atstatys savo Tu-22M3, kurie stovėjo lauke 30 metų, tai iš pirmo žvilgsnio tai atrodys tik fantasmagoriškai. Nes tame yra tam tikras racionalus grūdas: tokie „laužai“ bet kokiu atveju turės daug mažiau „resursų plėtros“ nei jų „kolegos“ iš Rusijos oro pajėgų kovinių dalinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(3)
(11)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)