Skelbiama apie pavojingą ribą: į karą gali įsijungti robotai žudikai, pasekmės būtų nenusakomos  ()

Bepiločių orlaivių sėkmė Ukrainoje gali paskatinti naudoti ir robotus žudikus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Efektyvus bepiločių bepiločių orlaivių panaudojimas kare Ukrainoje gali paskatinti pirmųjų visiškai autonominių kovinių robotų atsiradimą.

Apie tai rašo leidinys „Amerikos balsas“.

Anot analitikų, karinio ir dirbtinio intelekto specialistų, kuo ilgiau tęsis karas Ukrainoje, tuo didesnė tikimybė sukurti prietaisus, kurie be žmogaus įsikišimo ieškos taikinių ir juos puls. Jie sukels revoliuciją karinių technologijų srityje, panašią į kulkosvaidžių atsiradimą.

Ukraina jau pademonstravo pusiau autonominių dronų ir dirbtinio intelekto pagrindu veikiančių bepiločių orlaivių darbą. Rusija taip pat teigia sukūrusi „išmaniąsias“ ginklų sistemas, nors kol kas nepateikė įrodymų. Tačiau istorijoje iki šiol nebuvo patvirtintų atvejų, kai kokia nors armija naudotų visiškai autonominius dronus, galinčius kovoti savarankiškai.

Ekspertai mano, kad laikui bėgant tokius robotus gali panaudoti Ukraina, Rusija ar abi pusės. Tokiais įtarimais dalijasi aktyvistai, kurie ilgus metus bandė uždrausti bepiločių žudikų naudojimą ir dabar siekia bent jau uždrausti juos naudoti agresyviems tikslams.

Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministras Michailas Fedorovas interviu naujienų agentūrai „The Associated Press“ pripažino, kad autonominiai bepiločiai žudikai būtų „logiškas ir neišvengiamas“ žingsnis kuriant karines technologijas. Pasak jo, ukrainiečiai jau dabar atlieka daug tyrimų šia kryptimi, o per artimiausią pusmetį gali atsirasti tam tikrų pokyčių.

Pelno nesiekiančios organizacijos „Aerorazvedka“ vienas iš įkūrėjų, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų papulkininkis Jaroslavas Gončaras neseniai teigė, kad žmonės nesugeba apdoroti duomenų ir reaguoti į situaciją taip greitai, kaip mašinos. Anot jo, Ukrainos vadovybė draudžia naudoti autonominius ginklus, tačiau labai greitai ji gali persigalvoti.

 

„Mes dar neperžengėme šios ribos – ir sakau „kol kas“, nes nežinau, kas bus ateityje“, – sakė Jaroslavas Gončaras.

Vakarų gamintojų teigimu, Ukraina galėtų padaryti savo pusiau autonominius ginkluotus bepiločius orlaivius visiškai nepriklausomus, kad geriau susidorotų su radijo trukdžiais. Pavyzdžiui, „Switchblade 600“ iš JAV ir „Warmate“ iš Lenkijos reguliariai suteikia žmogui galimybę pasirinkti taikinius, o paskui, vadovaujant DI, atakuoja objektus.

„Technologija, leidžianti pasiekti visiškai autonomišką „Switchblade“ misiją, jau egzistuoja šiandien“, – sakė Waheedas Nawabi, gamybos įmonės „AeroVironment“ generalinis direktorius.

Anot jo, sistema be žmogaus įsikišimo sprendimus galės priimti maždaug po trejų metų.

Rusija galėtų gauti autonominių kovinių robotų technologijų iš Irano ar kitų šalių. Iraniečiai Rusijos ginkluotosioms pajėgoms jau perdavė atakuojančius bepiločius orlaivius „Shahed-136“, smogusius Ukrainos energetikos sistemai, tačiau jie skraido iš anksto užprogramuotais maršrutais ir patys nemoka atsirinkti taikinių. Tačiau Iranas teigia sukūręs kitus bepiločius orlaivius su dirbtiniu intelektu. Anot Jaroslavo Gončaro, Rusija jau būtų naudojusi tokius įrenginius, jei jie egzistuotų.

 

UAV jau gali atpažinti tokius objektus kaip tankai su kameromis ir vaizdo technologija, tačiau daugelis ekspertų abejoja jų patikimumu. Praėjusiais metais JT ataskaitoje buvo spėliojama, kad Turkijoje pagaminti dronai „Kargu-2“ visiškai automatiniu režimu nužudė nenustatytą skaičių karių, tačiau gamybos įmonė STM šiuos teiginius neigia.

2023 metais Izraelis išbandys autonominį kovinį robotą M-RCV. Jame yra 30 mm patranka, raketos ir „Spike“ raketų paleidimo įrenginys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(12)
(-3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()