Oficialu: Prancūzija paslapčia perdavė Ukrainai naujausią tankų naikinimo monstrą „Akeron”  ()

Prieštankinės raketos „Javelin” kare Ukrainoje jau įrodė savo vertę. Tačiau šios sistemos naudojamos nuo 1996 metų. Nuo to laiko ginklų inžinieriai ir kitose šalyse sukūrė daug įdomių sistemų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prancūzai savo „Javelin” ketina keisti savomis sistemomis „Akeron MP”. Šis ginklas pristatytas tik 2017 metais, bet Prancūzija nėra vienintelis jo naudotojas - šalia jau įrašyta ir Ukraina.

Pasak Prancūzijos Gynybos komiteto vicepirmininko Jeano-Louiso Thiériot, Ukrainos kariai jau panaudojo prieštankinių raketų sistemas „Akeron MP” kovoje.

„Prancūzija perdavė Ukrainai neįvardintą skaičių prieštankinių raketų sistemų ir joms skirtų raketų“, – sakė Thiériot.

„Šiandien akivaizdu, kad siunčiami ginklai yra geri ir veiksmingi. Savaeigiai pabūklai „Caesar”, oro gynybos sistema „Mistral” ir „Akeron MP” puikiai atlieka savo darbą”, - pridūrė Thiériot.

 

„Akeron MP” yra lengva daugiafunkcinė raketa. Ji priklauso penktosios kartos raketų sistemoms ir pradėjo tarnybą Prancūzijos ginkluotosiose pajėgose 2017 m. Prieštankinę raketų sistemą sukūrė „MBDA France”, kad pakeistų senstančias MILAN sistemas ir amerikietiškas FGM-148 „Javelin”.

„Akeron MP” yra nešiojamas kompleksas, skirtas naudoti pėstininkams. Jis taip pat gali būti montuojamas ant antžeminių kovinių mašinų, laivų ir sraigtasparnių. Raketa ir jos paleidimo įrenginys sveria apie 15 kg. Dar 11 kg sveria trikojis ir valdymo įrenginiai. „Akeron MP” yra labai lengvas ginklas, kurį lengvai gali pernešti pora karių.

 

„Akeron MP” yra veikimo nuotolis yra iki penkių kilometrų. Infraraudonųjų spindulių optinė raketos valdymo sistema leidžia ją autonomiškai nukreipti į taikinį. „Akeron MP” gali veikti įvairiais režimais. Pavyzdžiui, „šauk ir pamiršk” - kariai gali palikti pozicijas vos paleidę raketą ir ji pati ras nustatytą taikinį arba jį atseks naudodama infraraudonųjų spindulių taikiklį. Taip galima naikinti ir taikinius, kurie nėra matomi tiesiogiai (pavyzdžiui, yra už kalvos). „Akeron MP” taip pat galima valdyti - tai itin praverčia, kai reikia paleisti greitą šūvį į judančius taikinius.

 

Neaišku, kiek „Akeron MP” sistemų buvo perduota Ukrainai, bet jų apskritai yra tik keli šimtai. Bet Ukrainai reikia labai daug prieštankinių ginklų, ypač pažangių sistemų, galinčių naikinti besiveržiančių okupantų bangas.

Prancūzija kuria ir ilgesnio nuotolio „Akeron LP” sistemą - ji bus sunkesnė ir bus montuojama „Eurocopter Tiger” sraigtasparnyje.

(106)
(2)
(104)

Komentarai ()