„Viskas realiu laiku“. Atskleista super moderni technologija, kaip Ukraina visiškai slapta seka kiekvieną rusų žingsnį ir fiksuoja taikinius (Video)  ()

Ukrainos ginkluotosios pajėgos stebi rusus iš kosmoso, naudodamiesi naujausiomis „Skykit“ žvalgybos sistemomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotosios pajėgos iš Vakarų partnerių gavo autonominius žvalgybos centrus „Skykit“, pagamintus Amerikos bendrovės „Palantir“.

Šią informaciją paskelbė prancūzų „L'Express“, remdamasis savo šaltiniais.

Forume Davose Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministras Michailas Fiodorovas sakė, kad „Palantir“ technologijos leidžia Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms „sekti karo raidą realiu laiku“.

Bendrovės vadovas Aleksas Karpas patvirtino, kad „Palantir“ žvalgybos centrai yra „atsakingi“ už didžiąją dalį taikinių paskyrimų kare Ukrainoje.

Kaip pažymėjo „L'Express“, Ukrainos kariuomenė mūšio lauke naudoja dešimtis, jei ne šimtus „Skykit“ mobiliųjų žvalgybos centrų, nors ši informacija yra įslaptinta. Kompleksas – tai didelis „lagaminas“ su baterijomis, dviem įmontuotais monitoriais, nešiojamu kompiuteriu, „Quadcopter“ dronu, antena, „Trailcam Nano“ kamera ir specialia programine įranga.

 

Taigi programa „Meta-Constellation“ leidžia prisijungti prie vieno iš 40 virš Ukrainos skrendančių palydovų, taip pat naudoti dirbtinio intelekto surinktus ir apdorotus duomenis, kad būtų galima sekti Rusijos karius. Susitarus su vyriausybėmis, „Skykit“ taip pat suteikia prieigą prie vyriausybės karinių palydovų, pavyzdžiui, Pentagono.

Pasak šaltinių, Ukraina aktyviai naudoja daugybę skaitmeninių įrankių – tiek vidaus, tiek užsienio, kad atremtų Rusijos skaičiais pranašesnes pajėgas. Ukrainos vyriausybė nuo pirmųjų karo mėnesių suprato technologijų svarbą ir pradėjo derėtis dėl modernios žvalgybos sistemos tiekimo. Tuo metu keli žmonės patarė Michailui Fiodorovui naudoti „Palantir“ gaminius. Birželio mėnesį Aleksas Karpas lankėsi Kyjive ir netrukus čia atidarė įmonės biurą.

 

Verta paminėti, kad „Palantir“ oficialiai „Skykit“ pristatė tik 2023 m. sausio mėn., CES parodoje. Sprendžiant iš „L'Express“ straipsnio, Ukrainos kariuomenė šiuos žvalgybos centrus gavo daug anksčiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(53)
(0)
(53)

Komentarai ()