„Bellingcat“ sukėlė didžiulį skandalą: paaiškėjo, ką slapta gauna Rusijos kariuomenė iš Prancūzijos „Auchan“  ()

Įmonės vadovybė, tyrimo duomenimis, rinko ir perdavė duomenis apie savo darbuotojus. Pavaldiniams darbovietėje buvo išrašyti šaukimai ir pasiūlyta išeiti iš darbo, kad nebūtų pašaukti į kariuomenę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viso masto Rusijos invazijos į Ukrainą metu prancūzų bendrovė „Auchan“ nemokamai tiekė prekes Rusijos ginkluotosioms pajėgoms okupuotose Ukrainos teritorijose ir padėjo Rusijos karinės registracijos ir įdarbinimo tarnyboms verbuoti savo darbuotojus.

Tai teigiama bendrame „Bellingcat“, „The Insider“ ir „Le Monde“ tyrime.

Žurnalistai primena, kad „Auchan“ nepaliko Rusijos rinkos po plataus masto invazijos į Ukrainą. 2022 m. kovo 27 d. pranešime spaudai buvo teigiama, kad įmonė „negali palikti savo darbuotojų“.

„Kiekvieną dieną savo parduotuvėse ukrainiečiams ir rusams kepame šviežią duoną, o tai šiuo metu yra gyvybiškai svarbu“, – sakoma „Auchan“ pranešime po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino įmonę palikti Rusijos rinką.

Žurnalistams pavyko išsiaiškinti, kad prancūzų kompanija ne tik tiekė nemokamas prekes Rusijos ginkluotosioms pajėgoms okupuotose Ukrainos teritorijose, bet ir padėjo Rusijos karinės registracijos ir įdarbinimo tarnyboms verbuoti įmonės darbuotojus.

2022 m. kovo mėn., kaip teigiama tyrime, „Auchan-Sankt Peterburgo“ padalinio kontrolierė Natalija Zelcer kolegoms išsiuntė tokio turinio laišką, kuriame kalbama apie būtinybę surinkti ir vėliau siųsti humanitarinę pagalbą pagal poreikius rusų kariuomenei.

Prašyme nurodytos prekės skirtos vyrams. Į sąrašą taip pat įtrauktos cigaretės, kurios niekada neteikiamos kaip humanitarinė pagalba, žiebtuvėliai, degtukai, servetėlės ​​ir skustuvai.

Po kurio laiko žurnalistų žinioje esančiame susirašinėjime Zelcer rašo į centrinį biurą ir prašo „humanitarinę pagalbą“ įforminti kaip pirkimą iš dešimties juridinių asmenų. Iš Maskvos biuro gaunamas atsakymas, kuriame nurodyta dešimt juridinių asmenų.

 

„The Insider“ disponuoja šių juridinių asmenų išrašytomis sąskaitomis faktūromis, kurios patvirtina, kad mokėjimas jiems buvo realiai išrašytas.

„Auchan-Sankt Peterburgo“ logistikos vadovė Elmira Ivanova, kalbėdamasi su žurnalistais, teigė, kad iš tikrųjų „Auchan“ šias prekes skyrė nemokamai iš savo atsargų. Vadovė taip pat patikslino nežinanti, kas buvo galutinis gavėjas – Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų kariškiai ar civiliai.

Įmonės, kurios buvo nustatytos dėl RF ginkluotųjų pajėgų tiekimo legalizavimo, yra tarpusavyje susijusios. Tyrimo autorių teigimu, visi jie aptarnauja Sankt Peterburgo valstybinę įmonę „Passazhiravtotrans“, kuri savo ruožtu priklauso miesto Transporto komitetui.

Tyrime rašoma, kad „Auchan“ į pristatymus RF ginkluotosioms pajėgoms įtraukė ne tik savo Sankt Peterburgo prekybos centrus. Prekių išsiuntimas buvo derinamas su Maskvos biuru, o „humanitarinės pagalbos“ paėmimas kituose regionuose užfiksuotas įmonei priklausančiame prekybos ir pramogų centre. Taigi, pavyzdžiui, Samaroje, Rybinske ir Vladimire prekybos centruose buvo įrengti „humanitarinės pagalbos Donbasui“ surinkimo punktai.

 

Žurnalistai taip pat pažymi, kad ne tik „Auchan“, bet ir tam pačiam holdingui priklausantis „Leroy Merlin“ užsiėmė prekių tiekimu į okupuotas Ukrainos teritorijas. Tai liudija gruodį paskelbti kadrai iš Mariupolio, kuriuose matyti, kaip Vieningosios Rusijos Jaunosios gvardijos nariai iškrauna vienodus padėklus, pažymėtus „Leroy Merlin“ prekės ženklu.

Rusijos „Auchan“ vadovybė atsisakė komentuoti, o Prancūzijos „Auchan“ spaudos tarnyba pareiškė, kad bendrovė yra pasitraukusi iš politikos ir neteikia jokios paramos RF ginkluotosioms pajėgoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(37)
(-31)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()