Rusija vėl leidžia „Shahed“ į Ukrainą: skelbiamas visiškai kitoks tikslas  ()

Jei anksčiau UAV taikėsi į infrastruktūrą, dabar jie padeda RF ginkluotosioms pajėgoms medžioti oro gynybos sistemas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija po ilgos pertraukos ėmė vėl leisti iraniečių „Shahed“ bepiločius orlaivius Ukrainos teritorijoje. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų rezervo majoras Oleksijus Hetmanas „Obozrevatel“ tinklalapiui pakomentavo to priežastis.

Praėjusį rudenį dronų atakos leido rusams gerokai pakenkti Ukrainos infrastruktūrai, pirmiausia energetinei, tačiau laikui bėgant Ukrainos ginkluotosios pajėgos išmoko su jomis susidoroti. Pasak Oleksejaus Hetmano, dabar Rusijos ginkluotosios pajėgos Irano bepiločius orlaivius naudoja ne tiek žalos padarymui, kiek žvalgybai.

Greičiausiai tokiu būdu jie siekia aptikti oro gynybos sistemas, kad vėliau jas išvestų iš rikiuotės. Bet, kariuomenės teigimu, oro gynybos sistemos reguliariai keičia savo vietą, kad jas UAV sunkiau aptiktų ir sunaikintų.

Oleksijus Hetmanas prisiminė, jog anksčiau pasigirdo kalbos, kad Rusija neva išnaudojo visas savo „Shahed“ dronų atsargas, o nauja partija iš Irano dar neatvyko. Masinis išpuolis vasario 27 d. rodo, kad informacija „nelabai teisinga“, tačiau Ukraina jau sukūrė veiksmingą gynybos sistemą susidoroti su tokiomis grėsmėmis.

 

Visų pirma, dauguma „Shahed“ tipo dronų numušama ne raketiniais įrenginiais, o šaulių ginklais. Pirmiausia Ukrainos ginkluotosios pajėgos, naudodamos radiolokacines stotis, aptinka bepiločius orlaivius ir nustato jų skrydžio kryptį, o tada greitojo reagavimo komandos įjungia pavojaus signalą, ieško orlaivių danguje ir pataiko iš vadinamųjų „priešlėktuvinių kulkosvaidžių“ kompleksų.

„Tiesą sakant, tokios sąvokos nėra, bet ji naudojama tam, kad žmonės suprastų, jog mes šaudome ne raketomis, o kulkosvaidžiais. Tokių ginklų turime daug“, - dalijosi O. Hetmanas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(44)
(3)
(41)

Komentarai ()