Autonomija ar įprasta apskritis: kas laukia Krymo po deokupacijos?  (3)

Ukraina svarsto įvairius Krymo statuso variantus. Kuo taps Krymas po išvadavimo - tiesiog eiliniu regionu ar kažkokią autonomiją turinčiu pusiasaliu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai pasakojo nuolatinė Ukrainos prezidento atstovė Kryme Tamila Taševa. Ji aiškino, kad karo padėties metu Konstitucijos pakeitimų daryti negalima, todėl klausimas dėl Krymo ir Sevastopolio statuso keitimo greičiausiai nebus priimtas artimiausiu metu, net jei pusiasalis bus greitai išvaduotas.

„Kai kalbame apie autonomijos statusą ar Sevastopolio statusą, visa tai reikalauja Konstitucijos pakeitimų. Nežinome, kiek ilgai galios karo padėtis pasibaigus karui, nes karo veiksmai gali baigtis, o karo padėtis gali tęstis, nes nevyko filtravimo priemonės, neatnaujintos valdžios institucijos deokupuotoje Ukrainos teritorijoje ir t. t.“, – sakė Taševa.

Prezidento atstovė pažymėjo, kad diskutuojama apie įvairius Krymo ateities variantus. „Diskutavome apie įvairius būdus. Tai yra status quo, kai yra Krymo Autonominė Respublika ir Sevastopolis. Krymas gali būti ir paprastas regionas, iš Sevastopolio gali būti atimtas specialus statusas. Ir, žinoma, kalbėjome ir apie trečiąjį variantą – Krymo autonomiją su žmonių apsisprendimo teise“, – sakė Taševa.

Atsakydama į klausimus apie Krymo ar Krymo totorių autonomiją, Taševa teigė, kad formaliai tai vadinama Krymo autonomija Ukrainoje, tačiau iš tikrųjų tai yra Krymo totorių autonominis regionas. Ji paaiškino, kad „tik Krymo totoriai, kaip čiabuviai, suformulavo šią savo teisę ir galiausiai turi šią teisę pagal tarptautinius standartus“.

 

„Konkretūs sprendimai šiuo klausimu dar nepriimti. Suprantame, kad Krymo totoriai prašo atkurti teisingumą savo atžvilgiu. Suprantame, kad iš tikrųjų autonomija labiau apsaugotų šią teritoriją nuo įvairių separatistinių nuotaikų“, – sakė Zelenskio atstovė.

Ji pridūrė, kad su Krymo totorių statusu dabartiniuose teisės aktuose viskas gerai. Prezidento vardu tęsiamas darbas ties įstatymo projektu dėl Krymo totorių statuso. „Tai iš tikrųjų yra išgrynintas, nuodugnus įstatymas, kuriame didelį dėmesį skirsime tam tikriems kalbiniams ypatumams, kultūrinėms ypatybėms, politinėms teisėms“, – apibendrino Taševa ir pridūrė, kad įstatymas turėtų būti priimtas dar šiemet.

(17)
(0)
(17)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: