„Greitai prasidės rimtos problemos“. Atskleista liūdna situacija, kodėl JAV netiki greita karo pabaiga  ()

Ukraina netrukus gali susidurti su karių skaičiaus problemomis. Kadangi problemų turi ir Rusija, tai gali nustumti karą į aklavietę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-04-13 „Greitai prasidės rimtos problemos“. Atskleista liūdna situacija, kodėl JAV netiki greita karo pabaiga  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Socialiniuose tinkluose publikuotuose nutekintuose Pentagono dokumentuose matomas pesimistinis JAV požiūris į karo Ukrainoje eigą. Tai balandžio 12 d. pranešė JAV televizijos kanalas CNN, remdamasis anoniminių JAV pareigūnų žodžiais.

Žiniasklaidos šaltinių teigimu, paviešinti dokumentai išryškina Ukrainos ginkluotės ir oro gynybos silpnąsias vietas ir „prognozuoja, kad ateinančiais mėnesiais karas atsidurs aklavietėje“.

Kai kuriuose dokumentuose matomas perspėjimas, kad Ukrainos vidutinio nuotolio oro gynyba, skirta fronto linijos kariams apsaugoti, bus sumažinta iki minimumo iki gegužės 23 dienos. Pasak amerikiečių žurnalistų, Rusija netrukus gali įgyti pranašumą ore, o Ukraina neteks galimybės kaupti sausumos pajėgas kontrpuolimui.

Dokumentuose taip pat pabrėžiamos tebesitęsiančios problemos, susijusios su pačios Rusijos puolimu. Prognozuojama, kad artimiausioje ateityje abi pusės atsidurs aklavietėje.

„Sekinanti Rusijos kampanija Donbase greičiausiai eina į aklavietę, o tai žlugdo Maskvos tikslą 2023 metais užvaldyti visą regioną“, – CNN cituoja vieną iš nutekintų dokumentų.

Su situacija susipažinę pareigūnai žurnalistams sakė, kad tie dokumentai buvo kasdieninio žvalgybos instruktažo, rengiamo aukšto rango Pentagono pareigūnams, dalis.

 

Į atsargą išėjęs generolas leitenantas Markas Hertlingas teigia, kad iššūkiai, su kuriais Kyjivas susidurs vykdant planuojamą kontrpuolimą, buvo aiškūs jau kelias savaites. Vienas iš tų iššūkių - poreikis integruoti naują techniką ir karius ir vadovavimo grandinės aprūpinimas. Hertlingas netiki, kad dokumentų nutekinimas pakeis Kyjivo planus. „Dokumentuose nemačiau nieko, kas priverstų mane, kaip vadą, keisti savo planus. Tai suteikė rusams tam tikros informacijos apie dalinių išsidėstymą, amunicijos ir technikos pajėgumus, bet drįsčiau teigti, kad rusai visa tai ir taip jau žinojo“, – sakė Hertlingas.

 

Balandžio 11 d. JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pakomentavo „slaptų dokumentų“ nutekinimą. Jis teigė, kad tai - vasario 28 - kovo 1 dienos dokumentai. Austinas apie informacijos nutekėjimą sužinojo balandžio 6 d.

Balandžio 10 d. JAV žiniasklaida rašė, kad JAV neva prognozuoja, kad planuojamas Ukrainos kontrpuolimas atneš tik „kuklius teritorinius laimėjimus“. Tokią išvadą žurnalistai padarė išnagrinėję JAV žvalgybos vertinimus, esančius nutekintuose dokumentuose.

(9)
(15)
(-6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: