„Žmonės nesupranta, koks košmaras nutiko Ukrainoje. Įsivaizduokite, kad būtų sunaikintas kas 13-as namas jūsų šalyje“  ()

Daugumai mūsų sunku suprasti, kokią žalą Ukrainoje padarė rusai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kyjivo ekonomikos mokyklos prezidentas, buvęs Ukrainos ekonomikos ministras Timofijus Mylanovas savo „Twitter“ paskyroje aprašo žalos Ukrainoje mastą pasitelkdamas analogijas iš įvairių pasaulio vietų, kad būtų galima suvokti, kokius didžiulius griovimus įvykdė Rusija.

Kyjivo ekonomikos mokyklos institutas (KSE Institute) apskaičiavo, kad bendri tiesioginiai nuostoliai siekia 143,8 mlrd JAV dolerių. Tai prilygsta maždaug Los Andželo dydžio miesto atstatymui nuo nulio.

185 000 km2 Ukrainos teritorijos gali būti potencialiai užteršta sprogstamaisiais užtaisais, todėl ją reikia ištirti, ar joje nėra minų, ir išvalyti. Tai panašu į tai, kad sprogmenimis užteršta teritorija yra didesnė nei Floridos valstija.

Rusijos karinė agresija padarė didelį poveikį aplinkai: į orą išmesta 5,5 mln. tonų teršalų, dėl kurių padaryta maždaug 25,8 mlrd. dolerių žala. Tai tas pats, kas sudėjus tokios šalies kaip Nyderlandai metinį išmetamo CO2 kiekį.

Tiesioginė žala Ukrainos infrastruktūrai, įskaitant transportą, viešųjų kelių sistemas ir geležinkelių infrastruktūrą, siekia 36,2 mlrd. dolerių. Įsivaizduokite, kad būtų sunaikinta visa tokio miesto kaip Londonas viešojo transporto sistema.

Tiesioginė žala Ukrainos energetikos infrastruktūrai vertinama 8,1 mlrd. dolerių, labiausiai nukentėjo elektros energijos gamybos ir perdavimo objektai. Nuostoliai prilygsta 10 Huverio užtvankų statybos kaštams.

 

Švietimo sektoriui padaryta 8,94 mlrd. dolerių tiesioginė žala, nukentėjo daugiau kaip 3 000 švietimo įstaigų. Įsivaizduokite, kad būtų sunaikinta visa tokio miesto kaip Niujorkas švietimo sistema.

Sunaikinta arba apgadinta daugiau kaip 153 000 būsto objektų, kurių tiesioginiai nuostoliai vertinami 53,6 mlrd. dolerių. Tai sudaro apie 5-7 proc. visų šalies gyvenamųjų būstų. Įsivaizduokite, kad kada nors būtų sunaikintas kas 13-as namas jūsų šalyje?

Labiausiai nukentėjo šie Ukrainos regionai: Doneckas, Charkovas, Luhanskas, Nikolajevas, Zaporožė, Kijevas ir Černigovas. Įsivaizduokite 3 didžiuosius miestus, kurių kiekvienas yra Paryžiaus dydžio, ir visi jie patiria didelių nuostolių, o visi gyventojai turi persikelti.

 

Tiesioginė žala viešojo sektoriaus objektams, įskaitant švietimo, mokslo ir sveikatos priežiūros įstaigas, siekia apie 13,69 mlrd. dolerių. Įsivaizduokite, kad šiems nuostoliams padengti būtų panaudotas visas NASA pusės metų biudžetas.

Sveikatos priežiūros įstaigos patyrė 1,8 mlrd. dolerių tiesioginių nuostolių, sugadinta arba sunaikinta mažiausiai 1 216 objektų. Tai tarsi 36 didelių ligoninių sveikatos priežiūros infrastruktūros praradimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()