KAM: vasarą Lietuvą pasieks paskutinės 23 Lietuvos kariuomenei perkamos kovos mašinos  ()

Krašto apsaugos ministerija (KAM) praneša, kad baigiamas pėstininkų kovos mašinų „Vilkas“ įsigijimo pirmasis etapas. Planuojama, kad vasarą Lietuvą pasieks paskutinės 23 pirmuoju etapu Lietuvos kariuomenei perkamos pėstininkų kovos mašinos, skelbiama pranešime žiniasklaidai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša ministerija, Lietuvai jau yra perduota didžioji dalis „Boxer“ platformos pėstininkų kovos mašinų – jomis pilnai aprūpintas Lietuvos kariuomenės pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Algirdo pėstininkų batalionas, o visos likusios Birutės ulonų batalionui skirtos mašinos pasieks Lietuvą vasarą.

„Nusprendę įsigyti ginkluotės sistemą, kurios rinkoje iki šiol nebuvo, mes turėjome suprasti ir įvertinti galimas rizikas. Dabar galime pasidžiaugti, kad intensyvaus Lietuvos bendradarbiavimo su Vokietijos ir Izraelio įmonėmis bei sutartį administruojančiomis organizacijomis dėka į mūsų šalį yra tiekiamos mašinos be jokių naudojimo apribojimų“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Pranešama, kad pėstininkų kovos mašinas „Vilkas“ gamina Vokietijos konsorciumas ARTEC. Pagal Lietuvos kariuomenės reikalavimus sukonstruotose mašinose sumontuoti Izraelio gamybos ginkluotės bokšteliai, jos apginkluotos JAV gamintojo 30 mm patrankomis MK-44S ir Izraelio gaminamomis prieštankinėmis raketomis „Spike LR“. Jose taip pat integruota kita specializuota įranga ir elektroninės sistemos. Sutarties įgyvendinimą vykdo ir prižiūri bendradarbiavimo ginkluotės srityje tarptautinė jungtinė organizacija OCCAR.

 

Ministerija dalijasi, kad dėl pėstininkų kovos mašinų antrojo įsigijimo etapo derybos prasidėjo jau pernai. KAM planuoja Lietuvos kariuomenei papildomai nupirkti dar daugiau kaip 120 „Boxer“ pėstininkų kovos mašinų. Reikiama įsigijimo informacija yra pateikta OCCAR organizacijai ir aptariama su ARTEC. Gynybos resursų agentūra prie Krašto apsaugos ministerijos šiuo metu laukia ARTEC komercinio pasiūlymo, kurį gavus bus pradėta nauja derybų fazė.

 

Planuojama, kad antrojo pėstininkų kovos mašinų įsigijimo etapo sutartis gali būti parengta ir pasirašyta jau šį rudenį.

Į naujųjų mašinų „Vilkas“ gamybą ketinama įtraukti ir Lietuvos pramonės įmones. Šiuo metu yra derinamos pozicijos su Vokietijos gamintojais „Rheinmetall“ ir „Krauss-Maffei Wegmann“ dėl Lietuvos pramonės įsitraukimo dydžio ir turinio. Yra tariamasi ne tik dėl Lietuvos įmonių dalyvavimo „Boxer“ gamyboje, bet ir dėl platesnio jų bendradarbiavimo įeinant į Vokietijos gamintojų tarptautines tiekimo grandines.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ELTA
ELTA
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()

Susijusios žymos: