„Rusija yra tarsi girtas kaimynas. Vieną dieną jis ateina į tavo namus girtas ir nužudo tavo žmoną ir vaikus“  ()

Ukrainoje už savo šalies laisvę kovoja ne tik ukrainiečiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Po Ukrainos – Čečėnija“, - sako Kijevo pusėje kovojantis čečėnų vadas.

Čečėnų kariai aiškiai sako, kad Ukrainoje jie yra tam, kad atsilygintų už maždaug du šimtmečius trukusią Rusijos priespaudą jų kalnuotoje ir dažnai maištaujančioje tėvynėje – nuo Josifo Stalino gyventojų deportacijos 1940-aisiais iki Boriso Jelcino sostinės Grozno sunaikinimo ir dabartinio žiauraus Ramzano Kadyrovo valdymo Čečėnijoje.

„Mes pavargome nuo Rusijos“, - priduria 45 metų vadas, prašęs nurodyti tik jo karinį šaukinį „Torto“.

„Rusija yra tarsi girtas kaimynas. Vieną dieną jis ateina į tavo namus ir nori juos sudeginti. Jūs jį pagaunate, o jis pabėga. Kitą dieną jis grįžta blaivus ir prašo atleidimo. O tada jis grįžta girtas su pistoletu ir nužudo tavo žmoną ir vaikus“, - sako jis.

Ukrainos pusėje kovoja apie 150-200 čečėnų savanorių, dauguma jų – emigravusių Pirmajame ir Antrajame Čečėnijos karuose kovojusių kovotojų sūnūs ir anūkai.

Užsienio savanoriai vieningai sutaria, kad čečėnai yra vieni iš labiausiai atsidavusių ir ideologiškai nusiteikusių kovotojų, kaip ir maždaug 200 baltarusių, kurie kovoja už Ukrainą, ir daug labiau nei dauguma vakariečių ir Lotynų Amerikos savanorių. Čečėnai šiuo metu daugiausia dalyvauja Bachmute, kelis mėnesius trunkančiame kruviname mūšyje, kuriame abi pusės patyrė daug aukų, ir kuris dėl savo kraupumo lyginamas su Pirmojo pasaulinio karo susirėmimais.

 

Čečėnų kovotojai neabejoja, kad jie čia atvyko kovoti už Čečėniją – jų teigimu, Rusijos pralaimėjimas Ukrainoje neišvengiamai sukels ginkluotą sukilimą jų tėvynėje Šiaurės Kaukaze, ir ne tik ten, bet ir visame Kaukazo regione, įsiterpusiame tarp Azovo, Juodosios ir Kaspijos jūrų. „Anksčiau ar vėliau mes visi būsime laisvi“, - sako „Torto“.

„Patikėkite, kai Rusija pralaimės šį karą su Ukraina, ji negalės egzistuoti kaip valstybė. Tai neįmanoma. Ji subyrės. Mums tiesiog reikia laisvės. Žmonėms reikia laisvės“, - sako Torto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(0)
(39)

Komentarai ()