[ŽT] 20 000 žaidimų šalmų „Wagner“ smogikams - prastai užmaskuota Kinijos pagalba  ()

„Wagner“ - tai privati Jevgenijaus Prigožino karinė kompanija, labiausiai veikianti Ukrainos Bachmute. Prigožinas nuolat skundžiasi, kad Rusijos Gynybos ministerija nepakankamai padeda jo smogikams. Tačiau pagalbos jis sulaukia ne tik iš Rusijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su „Wagner“ siejama Rusijos kompanija „Broker Expert“ praėjusių metų lapkritį-gruodį Kinijoje įsigijo polimerinių šalmų, praneša „Financial Times“. Juos pardavė nedidelė Kinijos kompanija „Hangzhou Shinerain Import And Export Co.“ Pats Prigožinas teigia, kad apie tokią kompaniją nėra girdėjęs, o kinai tuos šalmus paaiškino kaip skirtus žaidimams.

Kinijos kompanija atsisako plačiai komentuoti šį sandorį, kurio vertė - apie 2 milijonai dolerių už 20 tūkstančių šalmų (100  dolerių už šalmą). Jie tiesiog pasakė, kad „nesivelia į valstybinius ar karinius reikalus ir paklūsta įstatymams“. Jie taip pat pakartojo, kad gamina šalmus žaidimams. Tai, beje, nebūtinai yra melas - šratasvydžiui dažnai naudojami lengvesni, paprastesni ir pigesni šalmai. Importo deklaracijose pažymėta, kad jie nėra skirti kariniam naudojimui. Gali būti, kad Prigožinui tiesiog nerūpi žmonių apsauga.

Tas pirkimas įvykdytas kaip tik tuo metu, kai „Wagner“ gausiai verbavo kalinius. Siuntos pristatytos keturiomis partijomis. „Broker Expert“ kompanijai, kuri figūruoja tuose pirkimuose, nėra taikomos sankcijos, nors ji reguliariai siuntė įrangą į Afriką, kur veikia „Wagner“.

 

CNN sausį pranešė, kad Vakarų žvalgybos pareigūnai įtaria, kad Kinijos įmonės tiekia Rusijai nemirtiną įrangą, įskaitant šalmus ir liemenes. Nežinoma, ar Kinijos centrinė valdžia tai žino. Kinijos kompanijos, aišku, neprivalo laikytis Vakarų sankcijų, bet jei nesilaiko, tuomet joms būtų sunku palaikyti verslo ryšius su Vakarais. Importas iš Kinijos Rusijoje per pastaruosius metus išaugo, nes Rusijos įmonės ieško alternatyvų Vakarų tiekėjams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(15)
(-6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: