Kachovkos HE sunaikinimas. Skelbiamas kompiuterinis dinaminis potvynio modeliavimas (Video)  (16)

Dar praėjusį rudenį Švedijos inžinierių įmonė atliko Kachovkos HE užtvankos sprogimo pasekmių modeliavimą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-06-06 Kachovkos HE sunaikinimas. Skelbiamas kompiuterinis dinaminis potvynio modeliavimas (Video)  (16)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Birželio 6 d., naktį Rusijos Federacijos okupacinės pajėgos susprogdino Kachovkos HE užtvanką. Šiuo metu tai yra vienas didžiausių Rusijos Federacijos karo nusikaltimų, kuris artimiausiu metu, taip pat vidutinės trukmės laikotarpiu, turės katastrofiškų pasekmių.

Tikimybė, kad okupantai žengs tokį žingsnį, buvo įvertinta kaip gana tikėtina dar pernai rudenį, todėl Švedijos inžinerijos įmonė „Dämningsverket“ tuomet atliko matematinį užtvankos griuvimo modeliavimą. Modeliavimui naudota JAV armijos inžinierių korpuso HEC-RAS 6.3 programinė įranga.

Tuo pačiu metu bendrovė iškart pažymėjo, kad modelis yra modelis, o ne realybė. Be to, neatsižvelgta į esamą vandens lygį, temperatūrą, vėjo stiprumą ir kitus parametrus, kurie atitiktų detonacijos dieną (tai visai suprantama, simuliacijai, kuri buvo atlikta praėjusių metų spalio pabaigoje).

Modeliuojant užtvankos pratrūkimas yra 200 metrų, o rezervuaro vandens lygis siekia 13 metrų.

Vaizdo įraše pateikiamas dinamikos pasekmių įvertinimo laikas. Pagal ją didžioji vandens dalis Chersoną pasieks tik po 20 valandų po užtvankos susprogdinimo. Prieš tai užtvindytos bus salos prie Dniepro, kairiajame krante esantys kaimai. Pačiame Chersone užtvindytas Korabelio rajonas.

 

Modeliavimas taip pat buvo atliktas atsižvelgiant į užtvankos pratrūkimo plotį. Aukščiau pateiktas modeliavimas skirtas 200 metrų, kiti du scenarijai skirti 400 ir 1200 metrų išsiveržimui. Nuo to priklauso užtvindymo greitis.

Dar kartą pabrėžiama, kad tai matematinis modeliavimas , o ne tikrovė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(2)
(11)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (16)

Susijusios žymos: