[ŽT] Viskas. Kachovkos rezervuaras pasiekė „negyvo baseino“ ribą  ()

Vos per dvi dienas nuo užtvankos sunaikinimo Kachovkos rezervuaras pasiekė tai, kas vadinama „negyvo baseino“ lygiu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-06-09 [ŽT] Viskas. Kachovkos rezervuaras pasiekė „negyvo baseino“ ribą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ukrhydroenergo“ kompanija birželio 8 dieną paskelbė, kad Kachovkos rezervuaro gylis nukrito iki 12,5 metrų. Jis peržengė ribą, nuo kurios nebegali tiekti vandens aplinkinėms gyvenvietėms ir Zaporižios atominei elektrinei. Tiesa, Šiaurinis Krymo kanalas vandens dar gauna - jis išsausės, kai vandens lygis nukris iki 11 metrų. Tai turėtų įvykti maždaug sekmadienį.

Tai, kad Kachovkos rezervuaras yra negyvas baseinas, nereiškia, kad vanduo iš jo nustojo tekėti - jis tiesiog nebemaitina mažųjų vandens kanalų ir Zaporižios AE aušinimo rezervuarų. Kasdien vandens lygis krenta po metrą, todėl per savaitę bus pasiekta minimali riba, kaip Dnipras grįš į daugmaž natūralią, neužtvenktą formą. Aišku, Dnipras nebus visiškai toks, koks buvo prieš užtvankos statybas - vanduo per tą laiką stipriai pakeitė vietovės reljefą.

Ką visa tai reiškia? Na, po 7-8 dienų rezervuaro praktiškai nebeliks. Ten bus pelkėta vieta, iš kurios vanduo tekės tik įprasta Dnipro vaga. Gerai tai, kad potvynis nebeaugs, bet reikės laiko, kol vanduo pasitrauks ir išdžius iš ten, kur neturėtų būti. Tuomet vandens ims trūkti ne tik Krymui ir Zaporižios AE, bet ir aplinkiniams kaimams - manoma, kad laukai Pietų Ukrainoje, vaizdžiai sakant, virs dykuma. Kai viskas nuslūgs, bus galima skaičiuoti milžiniškus nuostolius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(8)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: