[ŽT] Didžiulis pavojaus signalas. Kaip Rusijoje atsirado Kinijos karinė technika?  ()

Čečėnijos diktatorius Ramzanas Kadyrovas publikavo vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti jo daliniams nupirkti kiniški šarvuočiai. Jei Kinija tikrai aprūpina Rusiją karine technika, tai gali būti savotiškas signalas Vakarų šalims.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Politologas Maksimas Jalis teigia, kad yra tik du galimi paaiškinimai kaip kinų technika atsidūrė Rusijoje: arba Kinija ją pardavė tiesiogiai, arba Čečėnija ją importavo iš trečiųjų šalių. Jei tai yra reeksportas, Pekinas turi duoti oficialų sutikimą perparduoti kinišką karinę įrangą. Galbūt prie to prisidėjo Šiaurės Korėja. Bet kuriuo atveju, be Kinijos žinios tai įvykti negalėjo.

„Tai yra signalas Vašingtonui, kad Kinija neleis Rusijai patirti visiško pažeminimo ir pralaimėjimo mūšio lauke ir yra pasirengusi galvoti ir apie rimtesnės technikos ir amunicijos tiekimą“, – sakė Jalis. Tiesa, jis pridūrė, kad skubotų išvadų daryti neverta, nes tiesioginio Kinijos ir Rusijos bendradarbiavimo kaina būtų per didelė. Pekinas laukia Ukrainos kontrpuolimo rezultatų.

 

„Kinijos ekonomika yra labai priklausoma nuo sankcijų, ypač iš ES ir JAV, kurios yra pagrindinės Kinijos produktų rinkos. Ypač kai supranti, kad tik šiais metais Kinija visiškai atsigavo po koronaviruso pandemijos ir atkuria ekonomiką“, – sakė politologas.

Jalis mano, kad Kinija nevykdys kelių milijardų dolerių vertės karinės technikos sandorių rizikuodama prekyba su Vakarų pasauliu, kuri kasmet vertinama keliais šimtais milijardų dolerių. Oficialūs Pekino pareiškimai nepasikeitė nuo invazijos pradžios: jie neketina tiekti ginklų nė vienai konflikto pusei ir nepritaria ginklų tiekimui iš Vakarų. Tačiau, aišku, Kinija vis tiek labiau palaiko Rusiją.

(9)
(4)
(5)

Komentarai ()