Pasiruoškite iš anksto. Kaip apsisaugoti nuo radiacijos  ()

Jau kelis mėnesius Rusija didina karštį tokiuose objektuose kaip Zaporožės atominė elektrinė ir Krymko TITAN gamykla. Jei anksčiau atrodė, kad visa tai tėra šantažas, tai Kachovkos elektrinės sprogdinimas yra įrodymas, kad su rusais reikia būti pasiruošus viskam.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi branduolinio ginklo panaudojimas nebeatrodo toks neįtikėtinas. Kaip apsisaugoti nuo galimo smūgio ir didelės radiacijos, „24 kanalui“ papasakojo chemijos mokslų kandidatas Glebas Repičius.

Pirmiausia vienintelis veiksmingas būdas – tai priedanga. Branduoliniai ginklai – tiek nedideli užtaisai, tiek supergalingi – jau yra labai gerai ištirti. Branduolinio ginklo panaudojimo Antrojo pasaulinio karo pabaigoje Japonijoje pavyzdys parodė, kad žmonės, kurie slėpėsi, išgyveno.

„Tie, kurie nesislėpė, buvo tiesiog iškepti. Buvo žmogus, kuris buvo beveik sprogimo epicentre, bet išgyveno, nes atsitiktinai nuėjo į rūsį. Jis beveik nenukentėjo ir sulaukė 80 metų. Žmonės, buvę net už 500 metrų ar toliau, žuvo“, - teigia Repičius.

„Labai tikiuosi, kad kilus branduolinio ginklo pavojui, suveiks žvalgyba ir tikrai visi bus „budrūs“. Tuo metu bus labai būtina eiti į slėptuvę. Svarbu turėti avarinį krepšį ir žinoti, kur eiti, kad būtų laiko pasislėpti“, - pabrėžė chemikas.

Atkreipkite dėmesį! Į krepšį visada turėtumėte įsidėti šiek tiek vandens ir maisto. Jei bus panaudotas branduolinis ginklas, ištiks baisus šokas, kurį sunku supainioti su kuo nors kitu. Teks laukti slėptuvėje bent dvidešimt keturias valandas, nes bus didelis radiacijos lygis. Beje, ji atsiras ne iš karto, o po 10-15 minučių (priklausomai nuo to, kokiu nuotoliu esate nuo sprogimo epicentro).

 

„Radiacijos lygis sumažėja 80 proc. per parą. Jei būtų 100 rentgeno spindulių, per 1 valandą galite gauti mirtiną radiacijos dozę. Per dieną ji sumažės iki 20 rentgeno spindulių“, - paaiškino chemijos mokslų daktaras.

Be to, norėdami palikti priedangą, turite turėti:

- atsarginių drabužių komplektą, visiškai dengiantį odą ir plaukus;

- kvėpavimo takų apsaugos prietaisą, pvz., respiratorių;

 

- ryšio priemonių, pavyzdžiui, radijo imtuvą, kad galėtumėte klausytis valdžios institucijų perspėjimų.

Pasak Repičiaus, po kelių mėnesių būti toje vietovėje, kurioje įvyko sprogimas, būtų saugu. Matome, kad visi gyvena Hirošimoje, radiacijos lygis ten beveik toks pat.

„Per branduolinį sprogimą susidariusių radionuklidų kiekis yra nepalyginamai mažesnis, palyginti su avarija atominėje elektrinėje. Laikui bėgant vietovė taps tinkama gyventi, tačiau pradiniu etapu radiacijos lygis gali būti labai aukštas, todėl reikia tikėtis, kad teks būti slėptuvėje“, - apibendrino Glebas Repičius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(40)
(7)
(33)

Komentarai ()