Ypatingas ginklas. JAV perka autonominį susinaikinantį povandeninį droną „Barracuda“ (Video)  ()

„Raytheon“ JAV laivynui tieks AN/AQS-20C sistemą už 25,5 mln. dolerių. Į ją įeina ir povandeniniai dronai „Barracuda“, kurie, reikia pasakyti, yra vienkartiniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV karinis jūrų laivynas 2025 metais iš žinomo ginklų gamintojo „Raytheon“ gaus specialią radijo bangomis valdomą torpedą „Barracuda“, praneša „Military Aerospace Electronics“. „Barracuda“ iš esmės yra povandeninis dronas-savižudis, AN/AQS-20C sistemos dalis. Šių sistemų kūrimui ir gamybai neseniai skirti 25,5 milijonai dolerių.

AN/AQS-20C - tai sonarą naudojanti sistema, kurios paskirtis - povandeninių minų aptikimas ir sunaikinimas. Minos vandenyje yra labai pavojingos, jas gali būti sunku aptikti. Žinoma, jos pavojingos kariniams laivams, bet po konflikto pabaigos jos gali kelti pavojų ir komercinei ar pramoginei laivybai. Kai yra galimybė, jas reikia pašalinti.

Gamintojas „Raytheon“ rašo, kad AN/AQS-20C sistemą sudaro keturi sonarai, kurie veikia kartu, kad aptiktų, klasifikuotų ir identifikuotų į minas panašius objektus įvairiame gylyje. Kai mina identifikuojama, ją, žinoma, reikia sunaikinti - tam skirtas povandeninis dronas „Barracuda“.

„Barracuda“ yra labai kompaktiška pusiau autonominė vienkartinė išminavimo sistema, kurios ilgis yra 90 cm, skersmuo - 12 cm. „Raytheon“ šią išmanią torpedą Pentagono užsakymu kūrė nuo 2018 m. Tam jau skirta 83,3 mln. dolerių. „Barracuda“ susinaikina kartu su aptikta mina, bet tai - vis tiek gana efektyvi priemonė, nes AN/AQS-20C sistema yra labai kompaktiška ir jai nereikia didelės specialistų komandos.

 

Mažas „Barracuda“ dydis leidžia paleisti šį droną net iš mažesnių karinių katerių. Ateityje AN/AQS-20C sistema bus integruota su orlaiviais, kad laivų buvimas išminuojamame plote apskritai būtų nebūtinas.

Artimiausiu metu „Barracuda“ tarnybos dar nepradės. „Raytheon“ praneša, kad „Barracuda“ vystymas galėtų būti užbaigtas 2026 m.

(12)
(0)
(12)

Komentarai ()