„Mes laikėmės linijos“. Obama ir Merkel neleido Putinui užgrobti visos Ukrainos 2014 m. (Video)  (1)

Pasak JAV eksprezidento, dabar Ukraina nebėra tokia, kokia buvo 2014-aisiais, ir „užsiaugino raumenis“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sankcijos už Krymo aneksiją neleido Rusijos armijai veržtis toliau į Donbasą. Tuo metu pačiame Ukrainos parlamente buvo Rusijos Federacijos šalininkų, o Krymo gyventojai tikėjo, kad būtent Rusija atstovauja jų interesams.

„Pirmasis karas Europos žemėje pastaraisiais metais pažadino Europą ir kitas demokratines šalis“, – interviu CNN savo tezę pakartojo buvęs JAV prezidentas Barackas Obama.

Pasak Obamos, pasaulio bendruomenė suprato, kad reikia kovoti su senu požiūriu: teisus kas stipresnis, didelės šalys su mažosiomis gali daryti ką nori, žmonės negali pasirinkti savo ateities nepriklausomai nuo kitų.

„Stebėdami, kaip drąsiai gynėsi ukrainiečiai, europiečiai prisiminė, kas jie buvo anksčiau. Mane sužavėjo, kaip sunkiomis aplinkybėmis Europa susibūrė ir ėmė teikti reikiamą pagalbą. Bideno administracija prisidėjo prie to, kad sąjungininkai palaikė Ukrainą“, – sakė Obama.

Anot jo, Vakarai labai rizikuoja, norėdami perduoti žinią autoritariniams lyderiams, tokiems kaip Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kad jiems nebus leista savavališkai nustatyti kitų valstybių sienų.

Kodėl Krymo aneksija netapo raudona linija

Kai 2014 m. prasidėjo invazija į Ukrainą ir vėlesnė Krymo pusiasalio aneksija, JAV valdė B. Obamos vadovaujama administracija. O valdant buvusiai federalinei kanclerei Angelai Merkel, Vokietija – didžiausia Europos žemyno ekonomika – tapo priklausoma nuo pigių energijos šaltinių iš Rusijos Federacijos.

„Manau, kad šiandieninė Ukraina nėra tokia, kokia buvo tuomet [2014 m.]“, – sakė B. Obama ir pridūrė, kad, jo nuomone, buvo priežastis, kodėl Ukraina tuomet nekovojo dėl Krymo.

 

Kryme gyveno daug rusakalbių piliečių, manančių, kad Rusija atstovauja jų interesams, sakė B. Obama.

„Tuo metu pačiame Ukrainos parlamente, vis dar buvo Rusijos šalininkų. Ukrainos vidaus politikoje buvo daug daugiau sudėtingumo“, - sakė B. Obama ir pridūrė, kad jis ir Angela Merkel įtikino kitus Europos politikus, kurie vis dar prieštarauja, įvesti sankcijas Putinui, kad jis nepasiektų Donbaso ir neužimtų likusios Ukrainos dalies.

„Manau, kad atsižvelgiant į tai, kokia tada buvo Ukraina ir kokios nuotaikos Europos Sąjungoje, mes laikėmės linijos“, – patikslino buvęs JAV prezidentas.

Putinui nebuvo leista išeiti už Donbaso

 

Jis pridūrė, kad vėlesni įvykiai Ukrainoje iš dalies paaiškinami tuo, kad vėliau ukrainiečiai ėmė dar labiau save identifikuoti kaip atskirus nuo Rusijos ir siekė priešintis Rusijai. Atsirado galimybė pasiruošti – karine ir civiline prasme – atsispirti Rusijos spaudimui, todėl Ukraina „užaugino raumenis“.

Tai yra dalis priežasčių, kodėl Kijevas galėjo tokiu būdu reaguoti į visapusišką Rusijos invaziją, kuri, kaip sakė buvęs JAV prezidentas, „mano nuomone, buvo, švelniai tariant, klaida“.

Paklaustas, ar Vakarai turėjo nuodugniau reaguoti į V. Putino veiksmus, B. Obama sakė, kad Vakarų bendruomenė reagavo naudodama tuo metu turimus įrankius, todėl būtina atsižvelgti į tai, kokia tuo metu buvo pati Ukraina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(17)
(-11)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)