Rusija ruošiasi smūgiui. Prognozuojamos siaubingos pasekmės  ()

Blogiausiu atveju didžiausias pavojus kiltų 50 km zonoje aplink elektrinę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią savaitę išaugo žmogaus sukeltos Zaporižios atominės elektrinės katastrofos pavojus, pabrėžė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Ukrainos žvalgyba pranešė, kad Zaporižios AE okupantai užminavo aušinimo rezervuarą. Kremlius viską neigia ir remiasi TATENA atliktu situacijos vertinimu - organizacija anksčiau kartojo, kad su sauga didžiausioje Europoje atominėje elektrinėje viskas tvarkoje.

„Keistai elgiasi pati TATENA, sakydama, kad užminuotas ne tvenkinys, o kitur. Ypač elektrinės viduje ir aplink perimetrą. TATENA vadovas Rafaelis Grossi, atvykęs į ZAE po Kachovkos užtvankos sprogimo, nors ir pripažįsta, kad bet koks sprogstamasis įtaisas ten neatitinka saugos standartų, tačiau tikina, kad „pagrindinės saugos funkcijos objektas nebus smarkiai pažeistas“, – sako Ukrainos žurnalistė, TV laidų vedėja Alla Mazur.

Esant blogiausiam scenarijui – sprogimui ZAE – didžiausias pavojus kils 50 kilometrų zonoje aplink elektrinę, tačiau didelė radioaktyvių medžiagų tarša bus ir už 100 km, teigia Ukrainos ekspertai. Net ir 50 km perimetras apima labai daug įvairaus dydžio gyvenviečių.

 

Bet sveikatai labai pavojinga tarša pasklistų daug plačiau. 200 kilometrų zonoje aplink ZAE energetikai, gelbėtojai, policija ir gydytojai jau kuria specialias būstines, sakė Ukrainos vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenko. Žadama, kad visi, iškilus pavojui, turės palikti šią zoną ir bus aprūpinti transportu.

„Ir tada viskas priklausys nuo oro, ypač nuo vėjo. Jei pūs vakarų kryptimi, tada radiacija gali pasiekti Europos valstybes, o rytų kryptimi - pakenks pačiai Rusijai“, – aiškina žurnalistai.

(6)
(24)
(-18)

Komentarai ()

Susijusios žymos: