Rusija savo pasenusią techniką verčia tankais-savižudžiais. Kaip tai veikia? (Video)  ()

T-54 ir T-55 yra neįtikėtinai seni tankai, sukurti netrukus po Antrojo pasaulinio karo. T-54 gali atsekti savo kilmę iki garsiojo T-34. Kai Rusija ištraukė šiuos tankus atakuoti Ukrainai, tai sukėlė daug juoko. Tačiau panašu, kad bent kai kuriems iš tų tankų rusai sugalvojo kitokią užduotį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį mėnesį pirmą kartą per invaziją į Ukrainą Rusijos pajėgos panaudojo savižudį tanką prieš ukrainiečių pozicijas. Nesėkmingai, bet tokia taktika Ukrainos gynėjams kelia nemažai nerimo.

T-54/T-55 yra senas tankas. Taip, juos galima modernizuoti ir tai yra daroma – Ukraina naudoja stipriai modernizuotus T-55. Tačiau daugelis rusiškų T-55 kelis dešimtmečius stovėjo nejudinami ir nebuvo modernizuoti. Mūšio lauke jie būtų greitai sunaikinti. Bet Rusija ilgalaikio plano jiems ir nebeturi.

Į seną tanką rusai sugrūdo 6 tonas sprogmenų ir pasiuntė jį link Ukrainos gynėjų pozicijų. Ukrainiečiai sunaikino tą tanką-kamikadzę 100 metrų nuo savo pozicijų, bet pavojus buvo tikras. Kas jei toje vietoje ukrainiečiai nebūtų turėję prieštankinių ginklų?

Įdomu tai, kad rusai devintajame dešimtmetyje bandė nuotolinį tanko valdymo mechanizmą. 1982 m. sovietų kariuomenė atliko nuotoliniu būdu valdomo T-54 bandymus. Devintajame dešimtmetyje rusai taip pat turėjo nuotoliniu būdu valdomų taikinių, kurie buvo naudojami mokymams. Technologija yra visai paprasta - primityvus robotas tiesiog pakeičia vairuotoją. Taip valdomas tankas negali šaudyti.

Tiesa, tas tankas įraše tikriausiai neturėjo ir tokio roboto - spėjama, kad, vaizdžiai tariant, rusai tiesiog padėjo plytą ant akceleratoriaus pedalo.

Rusija turi daug T-54/T-55 tankų ir jie jai nėra labai reikalingi. Jokių planų jiems nėra. Taigi, tikėtina, kad tokių bandymų gaminti savižudžius tankus bus ir daugiau.

(3)
(16)
(-13)

Komentarai ()