Kas laukia Prigožino ir Šoigu? „Sky News“ skelbia analizę  ()

Rusijoje atsigaunama po „Wagner“ lyderio Jevgenijaus Prigožino maišto. Tai truko kiek mažiau nei 24 valandas, bet šaliai agresorei padarė didelę žalą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-06-27 Kas laukia Prigožino ir Šoigu? „Sky News“ skelbia analizę  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sky News“ Maskvos korespondentė Diana Magnay analizavo įvykius Rusijoje. Ji pažymėjo, kad ypač nesant jokių aiškių Vladimiro Putino nurodymų, išlieka svarbus klausimas – kas bus toliau.

Remiantis „Sky News“ analize, Kremlius turėtų pateikti šiek tiek daugiau vaizdo įrašų iš V. Putino susitikimų dienoraščio tokiu stiliumi kaip „įprasti reikalai“ ir „čia nėra ko pamatyti“. Visų pirma, jau yra vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip gynybos ministras Sergejus Šoigu apžiūri Vakarų vadovybės priekinę operatyvinę bazę, matyt esančią vadinamosios „specialiosios karinės operacijos“ zonoje. Įrašas tikriausiai darytas birželio 26-osios rytą, nors „Telegram“ kanaluose jau pradėta aktyviai diskutuoti, ar jis galėjo būti nufilmuotas dar prieš „perversmą“.

O Prigožinui, ko gero, neabejotinai buvo įsakyta kol kas Baltarusijoje likti nuošalyje, net jei jis nėra iš tų, kurie mėgsta ilgai tylėt, – pažymima leidinyje.

Korespondentė iškėlė keletą įdomesnių klausimų, visų pirma:

  • Kas nutiks aukštajai karinei vadovybei, kuri ką tik išgyveno keletą kritikos savaičių ir trumpą, bet pavojingą ginkluotą maištą?
  • Kiek ji yra patikima savo pavaldinių akyse, kai tūkstančiai, jei ne šimtai tūkstančių Rusijos ginkluotųjų pajėgų karių, matyt, žiūrėjo šiuos J. Prigožino vaizdo įrašus ir suprato keletą akivaizdžių tiesų?

J. Prigožinas puikiai atsistojo į savo karių pusę, atkreipdamas dėmesį į pratybų Ukrainoje beprasmiškumą, pasipiktinęs dėl bereikalingo gyvybių praradimo. Tai, ko gero, daug ką reiškia, jei sėdite fronto linijoje ir svarstote, ar jūs būsite kitas“, – sako Diana Magnay.

 

Leidinys pridūrė, kad V. Putinas pirmenybę teikia lojalumui, o gynybos ministras Sergejus Šoigu ir jo štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas tokie buvo. Taip pat Kremliaus diktatorius nenorėtų atrodyti taip, lyg būtų priverstas patirti spaudimą, ypač iš J. Prigožino, kurį pavadino išdaviku. Tačiau dabar spėliojama, kad jis ieško alternatyvos.

Tulos srities gubernatoriaus Aleksejaus Diumino pavardė minima kaip galimo S. Šoigu įpėdinio. Jei pertvarkymas įvyks, tikriausiai nusėdus dulkėms, sakoma analizėje.

 

Iš visos šios istorijos su sutartimis taip pat tapo akivaizdu, kad S. Šoigu – taigi ir V. Putinas – nusprendė, kad tik Gynybos ministerija gali ir turi tvarkytis su karu Ukrainoje, ir visi kiti laisvai samdomi padaliniai, iš kurių garsiausias yra „Wagner“ turėtų būti į ją įtraukti.

„Tai parodė, kad S. Šoigu buvo geriausias. Galbūt todėl J. Prigožinas nusprendė rizikuoti, reikalaudamas, kad jo grupuotė būtų traktuojama kaip lygiavertė Rusijos ginkluotosioms pajėgoms, bet būtų atskirta nuo jų. Galbūt tai buvo didybės manija. Taigi, jei V. Putinas pakeistų S. Šoigu dabar jis atrodytų dar silpnesnis“, – pabrėžė „Sky News“.

Analizė baigiama įspėjimu – atsižvelgiant į šeštadienio žaibiškus įvykius, tolesni įvykiai kol kas nenuspėjami.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(0)
(14)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()