Netikėta žinia. Skelbiama apie visiškai slaptas JAV ir Rusijos derybas dėl Ukrainos  (1)

2023 m. įvykę susitikimai buvo inicijuoti siekiant išsiaiškinti, kokios taikos susitarimo sąlygos būtų priimtinos Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-07-07 Netikėta žinia. Skelbiama apie visiškai slaptas JAV ir Rusijos derybas dėl Ukrainos  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šeši anoniminiai šaltiniai iš dabartinių ir buvusių JAV prezidento Joe Bideno administracijos pareigūnų britų transliuotojui „NBC News“ papasakojo kai kurias derybų detales.

Šaltinių teigimu, prie bendravimo iš Rusijos pusės prisijungė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. Be jo, su amerikiečiais taip pat kalbėjosi žmonės, kurie palaiko ryšius su Kremliaus pareigūnais arba tiesiogiai bendrauja su V. Putinu. Jokios kitos pavardės, išskyrus Lavrovo, nebuvo nurodytos.

JAV pusėje prie pokalbių prisijungė buvę Baltųjų rūmų pareigūnai – tarptautinių santykių ir nacionalinio saugumo specialistai, Rusijos ir Europos reikalų ekspertai. Visi jie atsisakė ką nors komentuoti dėl kontaktų su Maskva.

Pažymima, kad tokio pobūdžio derybos vadinamos „antrojo lygio diplomatija“. Šio tipo diplomatijoje dalyvauja vadinamojo „antrojo ešelono“ derybininkai – jie „tiesia tiltus“ tolesniam bendradarbiavimui. Vis dėlto J. Bideno administracija žinojo apie tokių kontaktų egzistavimą ir derybų eigą, tačiau į šį procesą nesikišo.

Susitikimas su S. Lavrovu įvyko 2023 m. balandžio mėn. Taip pat žinoma, kad buvęs Baltųjų rūmų darbuotojas slapta skrido į Maskvą.

„NBC News“ šaltiniai išvardijo temas, kurios buvo paliestos bendravimo metu:

  • Rusijos okupuotų Ukrainos teritorijų likimas;
  • galimybių svarstymas, jei šių teritorijų Ukrainos ginkluotosios pajėgos taip ir neišlaisvins;
  • „kompromiso“, kuris tenkintų ir Ukrainą, ir Rusiją, paieška.

 

Nė vienas iš užkulisinių pokalbių dalyvių nesutiko pateikti bendravimo detalių. Tačiau televizijos kanalas gavo neįvardyto prezidento V. Zelenskio biuro atstovo komentarą.

Atstovas teigė, kad Ukrainos pozicija nesikeičia: be jos neįmanoma derėtis dėl jos likimo. Kartu jis priminė, kad ši pozicija buvo išsakyta ne kartą – „ne anonimiškai, o viešai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(24)
(-17)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)

Susijusios žymos: