Kam Rusijai reikalingi kariniai delfinai  ()

Galbūt delfinai nėra pirmas gyvūnas, apie kurį pagalvojate, kai kalbama apie kovai užgrūdintų karių komandą, tačiau Rusijos kariuomenė pasitelkia būtent šiuos gyvūnus savo misijoms Juodojoje jūroje, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos duomenimis, „apmokyti jūrų žinduoliai“ laikomi aptvaruose, kad atbaidytų narus.

JK žvalgybos duomenimis, pastarąsias savaites šių aptvarų skaičius beveik padvigubėjo, o tai leidžia manyti, kad delfinų verbuojama vis daugiau. Nors jie negalėtų kovoti su žmonėmis narais, jie galėtų būti naudojami tam, kad praneštų apie narų buvimą vandenyje.

Svarbiausia, kad, kaip pažymima „Naval News“ pranešime, niekas negali aplenkti delfino – net ir labiausiai patyrę povandeniniai narai. Todėl šie gyvūnai yra labai naudingi, kai reikia pastebėti narus.

Alfalinų rūšies delfinai vandenyje gali pasiekti maždaug 29 kilometrų per valandą greitį, o tai gerokai daugiau nei 10 kilometrų per valandą, kurias sugeba pasiekti geriausi žmonės plaukikai.

Rusijos kariuomenė naudoja delfinus, kad šie gintų Sevastopolio karinio jūrų laivyno bazę Juodojoje jūroje. Šiuo metu uoste gali būti net septyni delfinai.

Delfinai taip pat nėra vienintelė gynybos linija. Sevastopolį saugo platus antitorpedinių tinklų, giluminių bombų sistemų ir raketų paleidimo įrenginių tinklas. Jei narai visa tai įveiks, jiems teks kovoti su delfinais.

Rusai Sevastopolį kontroliuoja nuo 2014 m., kai įsiveržė į Krymą, ir jis yra aiškus Ukrainos pajėgų taikinys.

 

Manoma, kad Rusijos karinis jūrų laivynas jau ne vienerius metus dislokuoja jūrų gyvūnus: pastebėta vadinamųjų banginių šnipų, gabenančių rusišką įrangą.

Ne tik rusai, bet ir JAV taip pat mokė delfinus ieškoti povandeninių minų ir žymėti jų buvimo vietą plūdurais. Tai vyksta nuo 1960-ųjų, taigi kalbame apie dešimtmečius trunkančius tyrimus ir panaudojimą.

Nors karinės gynybos delfinų idėja iš pradžių atrodo absurdiška, įsigilinus į ją iš tikrųjų yra labai prasminga – tiek, kad šią taktiką taiko dvi didžiausios pasaulio supervalstybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()