„Wagner“ nuvyko prie branduolinės saugyklos. Budanovas skelbia netikėtus įvykius  ()

Šaltinis Kremliuje patvirtino šią informaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per maištą Rusijoje „Wagner“ samdiniai pasiekė „Voronežas-45“ bazę, kur saugomi branduoliniai ginklai.

Tai „Reuters“ pareiškė Ukrainos vyriausiojo žvalgybos direktorato vadovas Kyrylo Budanovas. Remiantis paskelbtais vaizdo įrašais ir interviu su vietos gyventojais, kai kurie kovotojai, judėdami Maskvos link, greitkeliu pasuko į rytus, įtvirtintos Rusijos armijos bazės kryptimi. Už 100 km nuo branduolinės bazės „Voronežas-45“ stebėjimas nutrūksta.

Budanovo teigimu, „vagneriečiai“ nuėjo kur kas toliau. Jie pasiekė bazę ir norėjo pasiimti su savimi  „smulkius sovietmečio branduolinius prietaisus“, kad padidintų savo kainą.

„Juk jei esi pasirengęs kovoti iki paskutinio, tai yra vienas iš objektų, kuris ženkliai kelia statymus“, – aiškino Ukrainos žvalgybos vadovas.

Vienintelė kliūtis tarp  kovotojų ir branduolinių ginklų buvo durys į branduolinę saugyklą.

„Saugyklos durys buvo uždarytos ir jie nepateko į techninę saugyklos dalį“, – pažymi Budanovas.

Jis pasakojo, kad „Voronežas-45“ bazėje saugomi nedideli branduoliniai prietaisai, kuriuos galima neštis net kuprinėje.

„Tai buvo viena iš pagrindinių vietų šių kuprinių laikymui“, – pridūrė GUR vadovas.

 

Dėl neaiškių priežasčių samdiniai pasitraukė ir jų nepaėmė. Tuo pat metu šaltinis Kremliuje patvirtino šią informaciją. Anot jo, „Wagner“ padaliniui „pavyko patekti į ypatingų interesų zoną, dėl to sujudo amerikiečiai, nes ten saugomi branduoliniai ginklai“.

Atkreipiamas dėmesys, kad tai esą kėlė nerimą Kremliui ir tapo akstinu sėkmingoms deryboms bei apsišaukėliško Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos tarpininkavimui.

Tačiau patys JAV pareigūnai išreiškė abejones dėl Budanovo teiginio.

„Negalime patvirtinti šio pranešimo. Nematėme jokių požymių, kad branduoliniams ginklams ar medžiagoms iškiltų grėsmė“, - Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Adamas Hodge'as atsakė į klausimą, ar kovotojai pasiekė bazę ir bandė paimti prietaisus.

 

Leidinys pridūrė, kad į „Voronežą-45“ keliavę „vagneriečiai“ jau pirmame kaime įsivėlė į susirėmimą su rusų kariuomene. Po to jie netrukdomi nuėjo 90 km ir praėjo per miesto centrą, šalia kurio yra bazė.

JT mokslininkų teigimu, tai viena iš 12 Rusijos „nacionalinio lygio saugyklų“, skirtų branduoliniams ginklams laikyti. Talavos mieste koloną atakavo sraigtasparnis, kuris buvo numuštas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(2)
(20)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: