Vakarų technologijos rusiškoje ginkluotėje. Kaip Kremliui pavyksta apeiti sankcijas  ()

Rusija perka technologijas iš Vakarų bendrovių, naudodamasi šešėlinėmis reeksporto schemomis ir trečiosiomis šalimis. Okupantai šias technologijas naudoja visų pirma raketoms gaminti, kuriomis bombarduoja Ukrainos teritoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sergėjus Kuzanas, karinis ekspertas ir Ukrainos saugumo centro vadovas, tai sakė 24 kanalui. Jis pažymėjo, kad dauguma žmonių tai laiko problema, nes neįmanoma priimti sankcijų tik juridiniams asmenims.

„Tokių grandinių, siekiant supainioti tiekimo pėdsakus, sukuriama nuo 5 iki 10 kiekvienai produktų partijai. Kad formaliai nebūtų pagrindo Vakarų šalių finansinei stebėsenai užčiuopti, kad, tarkime, prekės keliauja į Rusiją“, - sakė Kuzanas.

Formaliai jos nėra tiekiamos į šalį agresorę, tačiau vis tiek ją pasiekia per trečiąsias šalis. Pavyzdžiui, per Kirgiziją, Kazachstaną, Armėniją ir JAE. Taip pat per kitas šalis, kurioms sankcijos nebuvo pritaikytos.

Taip okupantams pavyksta į Rusiją importuoti reikalingas technologijas. Tai daug kartų brangiau - tokių elementų kaina išauga tris ar net šešis kartus.

Vakaruose pradedama diskutuoti, kaip veikia sankcijos šaliai agresorei. Jose taip pat atsižvelgiama į naujausią Tarptautinės sankcijų grupės Jermako-McFaulio ataskaitą apie būtinybę griežtinti sankcijas ir taikyti apribojimus ne tik Rusijai, bet ir trečiosioms šalims.

Iranui, kuris tiekia Rusijai šaudmenis, taip pat taikomos sankcijos. Prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas paviešino bepiločio lėktuvo kamikadzės variklio karbiuratoriaus nuotrauką. Joje aiškiai matyti užrašas „pagaminta Airijoje“. Šalis teigė tirianti, kaip jos produkcijos dalys pateko į bepiločius orlaivius, kuriais okupantai reguliariai atakuoja Ukrainą. Pasak Airijos ministro pirmininko, dalis ir komponentus tikriausiai tiekė trečiosios šalys.

 

Anksčiau Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas teigė, kad „Šahed“ dalys buvo pagamintos Vakarų Europoje. Būtent tose šalyse, kurios esą yra Ukrainos sąjungininkės.

Viena iš raketų, kuriomis birželio 13 d. okupantai smogė Kryvyj Rihui, turėjo apie penkiasdešimt komponentų iš kitų šalių. Daugiausia tai buvo elektronika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(3)
(10)
(-7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()