[ŽT] Ar gali būti blogiau? Nutekėjo žinia, kas Rusijoje surenka „Shahed“ dronus  ()

Žurnalistai išsiaiškino, kad Jelabugos politechnikume mokiniai yra verčiami ne tik surinkinėti dronus, bet ir atlikti žemos kvalifikacijos darbus, kurie įprastai patikimi studentams iš Afrikos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tatarstano Jelabugos politechnikume nepilnamečiai studentai padeda surinkti „Shahed“ dronus, teigiama „YouTube“ kanale „Razvorot“ publikuotame tyrime.

Pranešama, kad dronų surinkime Rusijoje jau dalyvauja keli šimtai paauglių. Į procesą pamažu įtraukiami ir vyresnių klasių mokiniai, perkeliami iš kitų projektų.

Žurnalistų teigimu, nepilnamečiams už darbą mokama 30-40 tūkstančių rublių (300-400 eurų). Patys studentai skundžiasi, kad trūksta priemokų už viršvalandžius ir darbą savaitgaliais. Teigiama, kad daugelis studentų dirba nuo ryto iki vakaro, o studijoms nelieka laiko.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad studentai pasirašo sutartį, įpareigojančią tylėti apie tai, ką jie daro. Priešingu atveju jiems gresia išsiuntimas ir bauda nuo 1,5 iki 2 milijonų rublių (15000-20000 eurų). Pasirašius sutartį pasitraukti iš projekto be baudos neįmanoma.

„Mums labai nepatinka visa tai, bet išeiti iš projekto neįmanoma. Jūs arba iškrentate, arba sėdite projekte“, - žurnalistams sakė vienas anonimiškumo pageidavęs studentas.

 

Tyrimo autorių teigimu, Jelabugos politechnikume studijuoja ir užsienio studentai - 2022 metais į mokymo įstaigą pateko kelios dešimtys merginų iš Afrikos šalių. Studentes iš Etiopijos, Tanzanijos, Nigerijos ir Pakistano vilioja mažiau kvalifikuoti darbai nei dronų surinkimas - jos turi plauti grindis, rinkti šiukšles.

(9)
(17)
(-8)

Komentarai ()