[ŽTL] „Abrams“, K2 arba „Leopard 2“. Lietuvoje įsiplieskė diskusija dėl tankų pasirinkimo

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Siguas 2023-07-27 17:42
Manau gerai, kad Leopard pasirinko. Parametrai panašūs, aptarnavimas pigesnis. Europos gamintojas. Negalime esant tokiai situacijai kai rusijos kaimynės beprotiškai ginkluosis išvežti pingus į užsienį. Bet kaina tai astronominė ir užkelta 5-10 kartų! Už vnt. 50 milijonų €? Kiek rasdavau informacijos tai labai brangus tankas ir kaina siekia net 5-6 milijonus € . Na suprantu infliacija, bet ne ant tiek.
immortallt 2023-07-27 17:46
Pliko tanko, be ginkluotės, greičiausiai vidaus įrangos, amunicijos, detalių, palaikymo, apmokymų ir t.t. Čia tas pats kas lyginti automobilio kainą ir taksi.
Siguas 2023-07-27 21:59
to immortallt Na tai tegu skelbia atskirai tanko ir amunicijos kainas. Nes čia manau labai didelės galimybės korupcijai. Manau visuomenė turi žinoti plačiau.
assa 2023-07-27 22:43
aš tankuose visai ne ekspertas, tad gal kas gali apšviesti, kodėl apsiribojama tais trimis modeliais? Kodėl pvz nesvarstoma izraelio merkava (pigesnis?), ar japonų type10 (kuris santykinai lengvas, kas aktualu su LT tiltais:) ) K2 kiek pamenu daug pirks lenkai, tai vienodi tankai agresijos atveju- privalumas (juolab kad ir su priežiūra paprasčiau tokiu atveju). Ar čia lendam be muilo vokiečiam, kad tik tą brigadą turėt?
Nerkus 2023-07-28 09:45
Merkava visai nėra parduodama į užsienį. Be to merkava yra labai sunkus tankas, jis daugiau pritaikytas Izraeliui. Lenkai pirks K2 ir abramsus. Įdomu kodėl jie nori turėti dviejų rūsių pagrindinius tankus. Abramsų aptarnavimas sudėtingas. Dėl pirkimo kainos, tai negali plikas tankas kainuoti 5 mln, o su visa amunicija ir paruošimu 50 mln. Tai čia išeina, kad tu už 5 mln nusiperki dėžutę su vikšrais, transmisija ir varikliu, o tada jau prasideda komplektacia ... abs, odinis salonas, šildomos sėdynės, nikeliuoti sleksčiai, adaptyvi kruizo kontrolė Už tokią kainą galima prisipirkti laaaabai daug dronų...
immortallt 2023-07-28 09:56
Nu tai tankas tankui nelygu. Tiek nesigilinau ir tiek net neįdomu gilintis, nes tada daug reikės kompetencijų surinkti, o viešai info daug irgi nebus. Kažkas gali ir seną tanką parduoti ir kainą įdėti. Kiek esu susidūręs su karine technika (daugiau laivais), tai dažnai kalba eina pvz. laivo atveju - tik apie korpusą. Net variklis būna atskirai skaičiuojamas, ką jau kalbėti apie ryšius, navigacija, ginklus ir t.t. Su tankais manau panašiai. Reikia detaliai žiūrėti kas įeina konkrečiu atveju. Ir kainose tikrai nesiorientuoju, kiek kainuoja karinė ryšių įranga. Kokia nauda iš dronų, jei užblokuoji visą ryšį? Ir dar numušinėji? Išžvalgyti tampa sunku. Kariuomenei būtinas lankstumas, tik turint lankstumą gali efektyviai kovoti/gintis. Neturint lankstumo, turi tikėtis, kad priešas durnas ir neatsižvelgs į tavo stiprybes. Ukraina būtent ir demonstruoja didelį lankstumą, kuris ir leidžia jai pasiekti mažesnius nuostolius net puolant, nei rusams ginantis, kas praktiškai beveik visada iki šiol yra priešingai. Kaip minėjau, o jau konkrečiai Lietuvos atveju kas tinkama - neturiu įgūdžių/žinių įvertinti. P.S. visada buvau už gerai apginkluotą profesionalią kariuomenę. 1000 profesionalių karių padarys daugiau nei 10 tūkst. šauktinių. Su mažiau nuostolių (žmonių ir turto).
kestutisz 2023-07-28 10:28
Aš asmeniškai per mokslus išsisukau nuo šauktinio dalios (todėl irgi maniau, kad ką tie šauktiniai), bet realus karas rodo kad šauktiniai (rezervas) būtini. Pirmai fazei taip, kai buvo esminiai mūšiai šalia Kijevo tai taip, šauktiniai kaži ar būtų atsilaikę, bet tolimesnei eigai reikia turėti rezervą. p.s. prie temos - labiausiai stebina užmojai - tai šiandien berods neturim nė vieno, net dar sovietinio tanko, tai pirksim iškart topinius MBT. Ką vėlgi rodo realus pasaulis? Trofėjiniai T-72 irgi yra labai svarbu. Ukrainiečiai dar turi daug žmonių mokančių su jais dirbti. Ką turėsim mes? Nupirktų geriau savanoriam kad ir visiško laužo, bet pajaust tanką, priglaust prie kaktos tą TKN-3 "termovizorių", pajaust ką reiškia šūvis ir t.t.
Benediktas 2023-07-28 10:51
Tai, kad sovietiniams netinka NATO amunicija, NATO jau niekas negamins jų po šito karo - dabar visi lukčiai ir ką pasigamina eina Ukrainai. O vėliau, ir Ukraina pereis tik prie NATO ginkluotes. Butų keista, jei dabar pradėtume pirkti 152mm pabuklo techniką. Plius tie rusiški tankai visą amuniciją laiko bokštelyje, gaila karių.
kestutisz 2023-07-28 11:09
Na, aš pvz dar teises laikiau žiguliu, nors niekas jau tokių jau nebepirko ir gatvėj tokių važinėjo nedaugiau nei dabar - nes nu neturėjo dar mano regitra pinigų atsinaujinimui. O mokymam/testavimam tiko :) Realiai ir amunicija netaip svarbu, vistiek realių kovinių šaudymų būna ne tiek ir daug, o mokytis pamatyt taikinį (plius panaudot droną žvalgybai)į, pačiam pasislėpt, pravažiuot užduota trajektorija*, galų gale vikšrą pakeist - tas nelabai skiriasi. Ir tikėtini realūs trofėjai jau būtų kažkiek žinomi. *nėra taip paprasta tiesiog pravažiuot, ypač arimais, grioviais etc, o važiuot gali tik va ten kur minų išvalymo šniūras padirbėjo. dabar net traktoristų turbūt nebeliko kurie ten kokias stalinec'ais važiuot mokėjo :)
Benediktas 2023-07-28 11:22
Jei prasides karas, tai mokomuju rusiskos technikos nepanaudosi, nes jie netures amunicijos.
Nerkus 2023-07-28 11:29
Jei tik pajusti tanką, tai manau galima mokslams ir vakarietiškų nurašytų nusipirkti kurie tik važiuoja, o daugiau nieko neturi.
kestutisz 2023-07-28 11:35
Tai nesakau, kad jie vieninteliai turi būt. Tiesiog kol galvojama (čia metais truksiantis procesas) apie realius MBT - reikia (reikėjo) galvot ką būtų galima gauti pigiai mokymams. gal net ukrainiečiai atiduotų tuos kur rašė iki kovinės būsenos privest nebeverta, bet tinka išminavimui nes dar juda. Net tas pamuštas kur paskolino parodai - ir tas gal ne muziejuje turėtų stovėt, o dirbtuvėse, kur bent savanoriai mechanikai galėtų laisvalaikiu pakrapštyt, paardyt ir taip bent įsivaizduoti kas tai.
Nerkus 2023-07-28 11:40
Prieš karą, jau kurį laiką buvo kalbama, kad tankas jau praeities atgyvena ir tokių tankų, kaip dabar yra, nelabai reiks (brangūs, lėti, sunkūs). Ant stryker dėjo abramso bokštelius, kad būtų mobilus 'tankas'. Ką parodė karas Ukrainoje ...? Net nežinau ką parodė ... gal parodė, kad karas artilerijos, dronų.. Pigus dronas su pigia kumuliatyvine granata gali sunaikinti tanką.
kestutisz 2023-07-28 11:47
Bent man parodė (labiau nei bet koks History kanalas apie WWII ir sovietų užmėtymo lavonais "taktiką"), kad esmė yra rezervai. 1000+ sunaikintų tankų ir 250k driskių? Dzin, iškas dar senesnių tankų ir dar žalesnių čmobikų. Gaila, bet biurokratinis mechanizmas to vistiek nelabai supranta, vis va galvoja keli wundervafliai (naujausi tankai) padės ar kokia brigada atvažiuos... Labiau realiai tikiu (gal ir gandas, negirdėjau pats) kad jei ką ukraniečiai padėtų ir atsiųstų vieną kitą brigadą. Čia ko gero rimčiausia galima parama. Jei apie lengvuosius tankus - ukrainiečiai kaip tik ištestavo tuos prancūzų AMX-10RC - ir ką, į realų mūšį jie stoti negali (gynybai pristatyt nespėjo, puolimui netinka).
Kirtiklis 2023-07-28 13:47
Reikia tankų nesvarbu realiai kokių, bet man atrodo labiausiai gal AA sistemų, kad negalėtų kontroliuoti oro erdvės ir naikinti raketomis mūsų miestų ir karių.
donatasv 2023-07-29 00:37
Parodė vieną, jei delsi ir leisi priešui įsitvirtint tai galės gintis ir 80 ar dar senesne technika pakankamai efektyviai. Tik įdomu kiek tokia taktika būtų veiksminga prieš nato. Lėktuvai, dronai, ilgo nuotolio raketos su dronais Ukraina prasiskverbė keletą kartų gan giliai į rusijos teritoriją. Tai vertint pagal Ukrainą NATO vs Ru nelabai išeina. Manau perka tankus tarkim ne dronus dėl išskaičiavimo? Dronus gan greit atgabentų amerika + ilgo nuotolio raketos, lėktuvai iš kaimyninių šalių/laivų atskristų greit, su tankais jau kebliau, o tankai kaip buvo taip ir liko efektyvus gyvos jėgos naikintojas ir barikadų pralaužėjas.