Vienas geriausių pasaulyje. Iš ko sudarytas ir kaip veikia IRIS-T  ()

Viena geriausių pasaulyje vidutinio nuotolio raketų „žemė-oras“ sistemų IRIS-T bus pradėta naudoti Odesos regione.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie priemones, skirtas apsaugoti regioną nuo priešo atakų, kalbėjo Odesos srities karinės administracijos atstovas Serhijus Bratčiukas.

„Mes sakėme, kad turėsime IRIS-T. Mūsų prognozės pildosi. Artimiausiu metu dangus bus uždarytas“, - pabrėžė Bratčiukas.

IRIS-T sistemos pagrindą sudaro trys transporto priemonės: raketų paleidimo įrenginys, radiolokacinė stotis ir ugnies valdymo postas, kuriuos vienija logistika ir sava palaikymo bei sąveikos sistema. Paprastai tai yra ratinės važiuoklės, įskaitant daugiaašius visureigius, tiesiogiai dalyvaujančius paleidimo įrenginyje. Raketų paleidimo įrenginys gali veikti už dviejų dešimčių kilometrų nuo valdymo transporto priemonės, gaudamas komandas saugiais radijo ryšio kanalais.

IRIS-T SLM bateriją, kurią sudaro trys MAN 8x8 sunkvežimiai su paleidimo antstatu ant tokių važiuoklių, aptarnauja minėto daugiafunkcinio taikinio aptikimo ir sekimo radaro operatoriai ir vadas su valdymo grupe. Radaras, veikiantis 360 laipsnių kampu, gali vienu metu salvėmis apšaudyti kelis taikinius, net ir esant blogoms oro sąlygoms ir prastam matomumui.

 

Kiekviena paleidimo sistema turi 8 raketų paleidiklius. Jose naudojamas potencialaus taikinio nustatymo algoritmas taikiniams, kuriuos radaras aptinka už 250 kilometrų.

Kelios Europos šalys, remdamosi Ukrainos šių sistemų naudojimo patirtimi, jau derasi su tokių sistemų gamintoja „Diehl Defence“ (Vokietija) dėl IRIS-T SLM įsigijimo. Visų pirma apie tai paskelbė Slovėnija, Estija ir Latvija.

Atviri šaltiniai atskleidė, kad vienos IRIS-T SLM sistemos kaina svyruoja nuo 140 iki 180 mln. eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(32)
(0)
(32)

Komentarai ()