[ŽT] Sprogo 240 mm Rusijos monstras. Gali suduoti ir taktinį branduolinį smūgį (Video)  ()

Ukrainos kariai pranešė, kad 406-oji atskiroji artilerijos brigada ir 74-asis atskirasis žvalgybos batalionas kartu sunaikino rusų savaeigį minosvaidį „Tiulpan“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos gynybos pajėgos sunaikino rusų savaeigį minosvaidį „Tiulpan“, kuris veikė laikinai okupuotoje Ukrainos teritorijoje. Pažymima, kad tai - sėkmingas bendras 406-osios atskirosios artilerijos brigados ir 74-ojo atskirojo žvalgų bataliono artileristų darbas.

Internete pasirodė ir šio galingo savaeigio ginklo likvidavimo vaizdo įrašas:

Antrojo pasaulinio karo metais įgyta patirtis paskatino rusus sukurti „Tiulpan“. To meto karinės operacijos parodė, kaip svarbu turėti galingą įrankį stipriems įtvirtinimams naikinti. Tai suvokus 1944 m. buvo sukurtas tempiamas minosvaidis M-240, kuris buvo pradėtas naudoti tik 1950 m.

Šeštojo dešimtmečio pabaigoje buvo nuspręsta padidinti sistemos mobilumą sumontuojant ją ant savaeigės važiuoklės. Taip 1972 m. pradėtas eksploatuoti 2S4 „Tiulpan“ minosvaidis, kurį pirmiausia gavo elitiniai artilerijos daliniai. Ne šiaip sau - „Tiulpan“ gali suduoti ir taktinį branduolinį smūgį.

Savaeigio minosvaidžio  2S4 „Tiulpan“ charakteristikos:

  • kalibras: 240 mm;
  • įprastų minų įveikiamas nuotolis: iki 9,5 km;
  • aktyvių minų įveikiamas nuotolis: 19,5 km;
  • sistemos svoris: 30 tonų;
  • įgulos dydis: 5 kariai;
  • maksimalus kelionės greitis: 62 km/val.

 

Pagrindinis minosvaidžio privalumas yra tai, kad sviediniai lekia aukšta trajektorija, kuri labai tinka mūšiams miesto aplinkoje. Minosvaidžiai apskritai buvo sukurti apkasų karams - aukšta šaudymo trajektorija leidžia taikytis į apkasų dugną ar šalia už priedangų.

Minosvaidžio minos lekia daug trumpiausius atstumus, bet gali būti daug galingesnės. Be to, „Tiulpan“ gali paleisti eilę šūvių, o tada greitai pakeisti poziciją, kad nebūtų aptiktas.

 

„Tiulpan“ sistemos buvo gaminamos 1969-1988 metais. Iš viso pagaminti 588 tokie savaeigiai minosvaidžiai. Šiuo metu juos oficialiai naudoja Rusija, Sirija, Kazachstanas. 2021 metais pratybose „Zapad“ pasirodė „Tiulpan“ su Baltarusijos vėliava. Bet daugumą šių ginklų turi Rusija.

Prieš karą Rusija turėjo apie 460 tokių sistemų, bet aktyvioje tarnyboje buvo tik 60. Likę 400 „Tiulpan“ minosvaidžių buvo saugomi ir bent dalį jų Rusija tikrai gali sugrąžinti į aktyvią tarnybą. Rusija ukrainoje neteko apie 20 „Tiulpan“ minosvaidžių - visi buvo sunaikinti arba apgadinti, Ukraina nė vieno neperėmė sveiko.

(23)
(0)
(23)

Komentarai ()

Susijusios žymos: