„Liko vienas žingsnis.“ Ką ruošiasi padaryti Varšuva, Vilnius ir Ryga  ()

Lenkija, Lietuva ir Latvija gali uždaryti visus sienos perėjimo punktus pasienyje su Baltarusija.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-07 „Liko vienas žingsnis.“ Ką ruošiasi padaryti Varšuva, Vilnius ir Ryga  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos ir Šiaurės Korėjos pasienyje esanti Jaludziango upė yra vienintelė vieta, kur žmonės turi bet kokią galimybę pabėgti iš Kimo žemės. Jei Šiaurės Korėjos pasieniečiai ten ką nors pagaus, geriausiu atveju  išsiųs į darbo stovyklą. Bet jei pavyks įveikti upę ir pasiekti Kiniją, galbūt  iš ten jie galės patekti į trečiąją šalį. Tai nebus lengva, bet tokia yra Šiaurės Korėjos realybė. Panašu, kad tokį likimą Baltarusijai ruošia ir Aleksandras Lukašenka.

Siena su Ukraina uždaryta dėl karo, nes Lukašenka yra Putino Rusijos agresijos bendrininkas. Lietuva uždaro reguliarius sienos kirtimo punktus. Pasienyje su Lenkija yra tik vienas punktas, per kuri baltarusiai dar gali keliauti į laisvąjį pasaulį. Situacija artimiausiu metu gali pasikeisti. Į blogąją pusę.

Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis prieš kelias dienas pareiškė, kad Lenkija, Lietuva ir Latvija gali uždaryti visus sienos perėjimo punktus pasienyje su Baltarusija. Lukašenkai buvo tiesiai šviesiai pasakyta: kitos provokacijos pasienyje su ES šalimis baigsis visiška Baltarusijos izoliacija.

Ar tai įmanoma? Taip, bet tik rimtai pablogėjus Baltarusijos santykiams su vakariniais kaimynais. Varšuva, Vilnius ir Ryga nedvejos, jei, pavyzdžiui, pasienyje su Lenkija, Lietuva ar Latvija įvyks provokacija su „wagneriečiais“. Taip pat galimas ES sienų uždarymas, jei Rusija iš Baltarusijos teritorijos įsiveržtų į Ukrainą.

 

Akivaizdu, kad Varšuvos valdžios kantrybė baigiasi, ypač po to, kai neseniai Baltarusijos sraigtasparniai pažeidė Lenkijos oro erdvę. Siena sustiprinta papildomomis karinėmis ir policijos pajėgomis. Ir, svarbiausia, Lukašenkos Baltarusija tapo tokia toksiška tema Lenkijoje, kad dauguma lenkų pritars sienos uždarymui. Kovo mėnesį visiškam sienos uždarymui pritarė 54% lenkų, o tai buvo iki „wagneriečių“ pasirodymo Baltarusijoje, iki oro erdvės pažeidimo. Todėl politikai Varšuvoje yra per žingsnį nuo tokio sprendimo.

Ruslanas Šošinas

Lenkijos laikraščio „Rzeczpospolita“ žurnalistas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(214)
(0)
(214)

Komentarai ()