„Su paprastais dronais bus baigta.“ Pavojinga žinia. Ką daro Rusija  ()

Vykstant karui rusai aktyviai mokosi kovoti su užsienietiškais bepiločiais orlaiviais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija, pirmaisiais karo su Ukraina mėnesiais patyrusi pralaimėjimų, nes jos ginkluotosios pajėgos anksčiau kovoje nenaudojo bepiločių orlaivių, pasimokė iš savo klaidų ir dabar kai kuriose vietose netgi turi pranašumą prieš Ukrainos kariuomenę. Tai teigiama paskelbtoje „Warrior Maven“ medžiagoje.

Pasirodo, kad Rusijos armija, laikydamasi savo karinės doktrinos, neefektyviai naudojo bepiločius orlaivius žvalgybos tikslais, dėl to prastai organizuotos ginkluotosios pajėgos patyrė didelių nuostolių šiaurine invazijos kryptimi.

Anksčiau Rusijos gynybos pramonė svarbiausiose Rusijos karinėse parodose su dideliu pasimėgavimu demonstravo aukštųjų technologijų bepiločius orlaivius, įskaitant sunkųjį kovinį droną S-70 „Ochotnik-B“. Tačiau tokia „pachazūcha“ pasirodė esanti „Potiomkino kaimu“, slepiant nuolatinį nepakankamą mokslinių tyrimų finansavimą.

Tačiau Ukrainos priešininkė pasimokė iš brangiai kainavusių klaidų ir ėmėsi priemonių smarkiai padidinti bepiločių orlaivių gamybą. Rusijos pajėgos pradėjo veiksmingai naudoti radioelektronines kovos priemones (ECM) prieš daugelį komercinių dronų, įskaitant Kinijoje pagamintus DJI modelius, kuriuos plačiai naudoja Ukrainos kariuomenė.

 

Per trumpą visaverčio karo su Ukraina laikotarpį Rusijai pavyko padaryti tai, ko karinis-pramoninis kompleksas nedrįso taikos metu – padidinti savo kovinių dronų gamybą. Kalbama apie tokius bepiločius orlaivius kaip „Lancet-3“, „Orlan-10“ ir „Orlan-30“.

Ukrainiečiai, siekdami sušvelninti Rusijos poveikį komerciniams bepiločiams orlaiviams, turėjo griebtis daug brangesnių specializuotų karinių bepiločių orlaivių, tačiau šiuos aparatus sunku įsigyti ir dislokuoti tokiais pačiais kiekiais, kaip ir jų komercinius analogus.

 

„Tiesą sakant, manau, kad po trijų ar keturių mėnesių DJI bus neįmanoma naudoti“, - „The Guardian“ sakė vienas Ukrainos dronų operatorius.

Be to, Rusija pažengė į priekį kurdama ir naudodama radioelektroninio karo įrangą. Dėl šios priežasties Didžiosios Britanijos Karališkasis Jungtinių paslaugų institutas (RUSI) apskaičiavo, kad gegužę Ukraina per mėnesį neteko 10000 dronų (tai reiškia, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos per dieną prarasdavo 300 dronų).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(12)
(-6)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()