Nelauks, kol NATO ją apgins. Galinga žinia ką darys Lenkija  ()

Kol Rusija nenuspręs dėl plataus masto karo prieš vieną iš NATO šalių, atsakomybė už Aljanso sienų saugumą teks tik su agresoriumi besiribojančioms rytinio flango šalims.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-11 Nelauks, kol NATO ją apgins. Galinga žinia ką darys Lenkija  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai „24 kanalui“ papasakojo politologas Tarasas Semeniukas. Jo nuomone, Šiaurės Atlanto aljansas sieks užkirsti kelią karui Baltarusijos pasienyje, o pagrindinė našta atremti Rusijos provokacijas teks kiekvienai šaliai atskirai.

NATO į Rusijos ir Baltarusijos provokacijas reaguos tik tiesioginės invazijos atveju. Dabar kalbame tik apie provokacijas Lenkijos pasienyje, tad patys lenkai turi susidoroti su šiuo iššūkiu.

Mažai tikėtina, kad baltarusiai ar rusai, naudodami sunkiąją techniką, tiesiogiai prasiveržs per sieną. Scenarijus, kai naudojamos sabotažo ir žvalgybos grupės, yra daug labiau tikėtinas.

Tokiu atveju NATO neturės pagrindo taikyti savo chartijos 5 straipsnio, todėl viskas priklausys nuo pačios Lenkijos veiksmų. NATO tikisi, kad ji nesusidurs su visa apimtimi konfrontacija su „Wagner“ ar agresorių šalių kariuomenėmis.

„Lenkija daro viską, kad jos kovinis efektyvumas būtų aukščiausias. Visų pirma ji didina kariuomenės skaičių ir vykdo perginklavimą. Ji nelauks, kol NATO ją apsaugos, o veiks pagal savo nacionalinius interesus“, – įsitikinęs Semeniukas.

 

Anot Semeniuko, neseniai įvykusią provokaciją su Baltarusijos sraigtasparniais Lenkijos oro erdvėje galima laikyti invazija.

„Svarbu, kad kalbame ne apie civilius, o apie kovinius orlaivius. Pagal protokolą Lenkija šiuo atveju turėjo įspėti baltarusių pilotus dėl sienos pažeidimo. O jei priešo sraigtasparniai negrįš į savo teritoriją, lenkai gali atidengti ugnį“, – aiškino politologas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(3)
(27)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()