Nuotolis - 1000 kilometrų. Rusija ginkluoja povandeninius laivus kai kuo pavojingu  ()

Rusijos pareigūnų teigimu, „Jasen-M“ klasės atominius povandeninius laivus ir naujas fregatas planuojama apginkluoti „Cirkon“ raketomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija paviršinius ir povandeninius laivus ginkluoja hipergarsinėmis ilgo nuotolio raketomis „Cirkon“, teigia Rusijos Jungtinės laivų statybos korporacijos generalinis direktorius Aleksejus Rachmanovas, praneša „RIA Novosti“.

Rachmanovas teigia, kad „Cirkon“ raketas gaus fregata „Admiral Gorškov“ ir „Jasen-M“ klasės atominiai povandeniniai laivai. Jis praneša, kad „Cirkon“ sistemos į šiuos laivus jau diegiamos. Jis taip pat praneša, kad šiemet Rusijoje pastatyti trys laivai, dar vienas suremontuotas. Iki metų pabaigos Rusija nori užbaigti dar bent penkis laivus. 

Tai, kad „Cirkon“ raketas gaus „Jasen-M“ atominiai laivai, nėra keista - abu šie ginklai yra nauji.  „Cirkon“ raketos apskritai į tarnybą priimta tik šiemet. Tai - 9 metrų ilgio hipergarsinė raketa, galinti pasiekti 11000 km/val. greitį (na, bent jau oficialiais duomenimis). „Cirkon“ - tai skysto kuro raketa, varoma rusišku „Decilin-M“ raketiniu kuru, gali įveikti daugiau nei 1000 km (kai kur nurodoma 900 km).  „Cirkon“ raketas planuojama leisti iš antžeminių sistemų, taip pat paviršinių ir povandeninių laivų.

 

Tuo tarpu „Jasen“ klasės atominiai povandeniniai laivai irgi yra gana nauji. Taip, pirmasis šios klasės laivas  „Severodvinsk“ buvo pradėtas statyti dar 1993 metais, bet jis užbaigtas tik 2013 metais. Tai - labai jaunas laivas. Rusija planuoja pasistatyti 11 „Jasen“ klasės laivų. Trys jau yra užbaigti ir tarnauja, dar vienas šiuo metu yra bandomas.

„Jasen“ klasės povandeninio laivo ilgis - 139,2 m. „Jasen-M“ ilgis - 130 m.  „Jasen-M“ yra tiesiog naujesnis dizainas, nes juk „Jasen“ pradėti statyti dar dešimtojo dešimtmečio pradžioje. Tai toli gražu nėra didžiausi povandeniniai laivai Rusijos laivyne. „Jasen“ klasės laive tarnauja 107 jūreiviai.

 

„Jasen“ klasė yra senesnė už „Cirkon“. Originaliai buvo numatyta, kad šie laivai bus ginkluoti „Oniks“ priešlaivinėmis raketomis arba „Kalibr“ sparnuotomis raketomis. Dabar, matyt, planuojama diegti „Cirkon“. „Jasen“ povandeniniai laivai dar turi po 10 torpedų paleidimo įrenginių ir nemažai „Futliar“ torpedų, naudojamų nuo 2017 metų.

(3)
(7)
(-4)

Komentarai ()