Rusai Ukrainoje naudoja modernizuotus pėstininkų transporterius BTR-82AT - kuo jie ypatingi?  ()

Rusija turi mažiausiai tris modernizuotų BTR-82 versijas – BTR-82A, BTR-82AT ir BTR-87. Atrodo, kad 2019 m. pristatytas BTR-82AT tampa pagrindiniu Rusijos ratiniu pėstininkų transporteriu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2023 metų birželį Luhansko srityje pirmą kartą buvo pastebėtas rusiškas BTR-82AT - BTR-82 versija su papildoma apsauga nuo sunkiųjų kulkosvaidžių ir prieššarvinių sviedinių, praneša „Defence 24“.

Šiuo metu neįmanoma įvertinti, kaip plačiai BTR-82AT naudojamas, nes nuo birželio mėnesio naujų BTR-82AT nuotraukų nematyti. BTR-82AT buvo pristatytas 2019 metais, bet yra retesnė nei BTR-82A. BTR-82AT turi geresnę apsaugą nuo apšaudymo ir minų. Be to, priešingai nei ankstesnės BTR-80 versijos, BTR-82A yra ginkluotas prieštankinėmis raketomis „Kornet“. 2023 metų liepą Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pareiškė, kad nuo 2022 metų pradžios (vadinasi, nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios) BTR-82A gamybos tempai išaugo 4 kartus. Į šiuos rodiklius (jei jie apskritai atspindi realybę) įtraukiamos ir BTR-82AT mašinos, kuriuos jau tapo standartu.

2021 m. Rusija paskelbė apie BTR-82AT masinės gamybos pradžią ir pirmųjų tokių transporterių pristatymą kariuomenei Tačiau yra ženklų, rodančių, kad iš tikrųjų šios mašinos nepradėjo masiškai keliauti į tarnybą.

Atvirųjų šaltinių žvalgybos projektas „Oryx“, sekantis Rusijos nuostolius, savo sąraše neturi sunaikintų, apgadintų ar perimtų BTR-82AT. Aišku, tai gali nulemti keli skirtingi faktoriai - BTR-82AT galėjo būti tiesiog sugrupuoti su BTR-82A arba buvo sunaikinti neatpažįstamai. Tačiau labiausiai tikėtina, kad iki 2023 metų gegužės BTR-82AT nepasiekė masinės gamybos.

 

Gegužę internete pasirodė nuotraukos, kad rusai reanimuoja BTR-87 projektą . Iš esmės, tai - tas pats BTR-82, tik su geresne įrangos komplektacija ir apsaugos lygiu.

Taigi, BTR-82AT gamybos tempai nėra dideli ir ukrainiečiai šių transporterių dar gerai nepažįsta. BTR-80 (o BTR-82AT yra tik naujausia BTR-80 versija) Rusijoje turi labai ilgas tradicijas - šie aštuonračiai amfibiniai pėstininkų transporteriai naudojami nuo 1986 metų ir Rusija pagamino daugiau nei penkis tūkstančius jų.

(2)
(8)
(-6)

Komentarai ()