Gali būti susiję su Rusija. Kam Bidenui susitikimas su Kim Jong Unu  ()

Ką sugalvojo JAV?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kilus branduolinei grėsmei, JAV prezidentas Joe Bidenas ketina susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu. Toks kreipimasis į KLDR lyderį buvo pateiktas ir neseniai vykusio Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu vizito į Šiaurės Korėją fone.

Be to, KLDR ruošiasi įvairioms karinėms provokacijoms dėl JAV, Japonijos ir Pietų Korėjos vadovų susitikimo.

Kodėl Bidenas nori susitikti su Kim Jong Unu?

Japonijos leidinys „Kyodo“ pranešė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas yra pasirengęs „be išankstinių sąlygų“ susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu aptarti Korėjos pusiasalio denuklearizacijos, tai yra, branduolinių ginklų atsisakymo.

Tai pareiškė Baltųjų rūmų atstovas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Kirby. Tačiau jis pripažįsta, kad Pchenjanas į šį pasiūlymą nereagavo.

Ir čia reikia suprasti, kodėl Baltieji rūmai staiga nusprendė padaryti tokį pareiškimą būtent dabar.

Johnas Kirby paskelbė apie Bideno pasirengimą derėtis su Kim Jong Unu likus vos dienai iki JAV prezidento trišalio viršūnių susitikimo su Japonijos ir Pietų Korėjos lyderiais, kur spartus Šiaurės Korėjos branduolinių ir raketų pajėgumų vystymas bus svarbiausias darbotvarkės klausimas.

Tai reiškia, kad visos trys šalys dabar bando rasti būdą, kaip suvaldyti KLDR branduolinę grėsmę, nes ji tampa vis didesnė.

Šiaurės Korėja grasina karu

Vos prieš savaitę Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pakeitė vyresnįjį ginkluotųjų pajėgų generolą ir paragino jį labiau ruoštis karui.

Be to, KLDR diktatorius paragino padidinti ginklų, ypač raketų variklių ir artilerijos, gamybą ir išplėsti karines pratybas.

Kiek anksčiau Kim Jong Unas lankėsi ginklų gamyklose, kur atliko patikrinimą. Tokius pareiškimus Kim padarė Centrinės karinės komisijos posėdyje, kuriame buvo aptariami atsakomųjų priemonių planai suvaldyti Šiaurės Korėjos priešus, kurių ji neįvardijo.

Žinoma, tokie pareiškimai yra tiesiogiai susiję su neseniai vykusiu Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu vizitu į Šiaurės Korėją. Žinoma, kad Rusija tiesiog maldauja Šiaurės Korėjos tiekti būtent artilerijos amuniciją ir galbūt raketas.

Taigi, Kim Jong Uno pareiškimas apie šio konkretaus ginklo gamybos didinimą siejamas su galimais įsipareigojimais Rusijai. Tačiau KLDR tikrai nori ką nors gauti mainais, ir tai ne tik pinigai.

 

Verta pridurti, kad vos prieš dvi dienas Maskvoje KLDR Gynybos ministerijos vadovas Kang Soon Nam pareiškė, kad branduolinis karas Korėjos pusiasalyje yra neišvengiamas ir jokios derybos nepadės. Taigi, Bideno noras derėtis su Kim yra suprantamas.

Verta priminti, kad anksčiau Pchenjanas apkaltino JAV valdžią provokuojant įtampą Korėjos pusiasalyje dėl planų kaimyninėje Pietų Korėjoje dislokuoti strateginius branduolinius ginklus ir JAV branduolinius povandeninius laivus.

Birželio pabaigoje KLDR Užsienio reikalų ministerija apkaltino JAV ir Pietų Korėją padidinus įtampą pusiasalyje „iki branduolinio karo ribos“ ir paskelbė Šiaurės Korėjos ketinimą stiprinti savo gynybą.

Todėl amunicijos gamybos padidėjimas, apie kurį kalba Kim Jong Unas, gali būti siejamas ir su tikru pasirengimu karui.

Juolab, kad JAV žvalgyba jau užsiminė, jog Šiaurės Korėja tikriausiai galėtų panaudoti savo branduolinius ginklus kaip prievartos priemonę, siekdama paskatinti Pietų Korėją ir jos sąjungininkus daryti politines nuolaidas.

Reikia pridurti, kad vienu metu su Kim Jong Unu susitiko ir Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas. Trumpas teigė, kad nuo pirmojo susitikimo su Kim Jong Unu jie daug pasiekė, o demilitarizuota zona dviejų šalių pasienyje tapo ramesnė nei kada nors anksčiau. Tačiau aišku, kad taip nėra.

Šiaurės Korėja rengia provokacijas, kad sužlugdytų JAV, Pietų Korėjos ir Japonijos vadovų susitikimą

 

O dabar Bidenas bando pasikalbėti su Kim Jong Unu, kad tikrai užkirstų kelią naujam karui. Be to, tokie bandymai suaktyvėjo nuo tada, kai prieš mėnesį Pietų Korėjoje dislokuotas JAV karys be leidimo kirto stipriai ginkluotą sieną su Šiaurės Korėja.

O dabar KLDR aktyviai naudoja šį incidentą propagandai, anot jų, amerikiečių karys tai padarė savo noru ir neva net bendradarbiauja su Pchenjanu.

Tačiau tas pats Johnas Kirby jau pareiškė: kadangi Šiaurės Korėja nereaguoja į pasiūlymą, JAV ir partneriai stengsis žymiai padidinti saugumą regione. O tai reiškia, kad Pietų Korėja ir Japonija gali tapti dar labiau militarizuotos.

Tiesą sakant, Kirby užsimena apie amerikiečių buvimą regione ir tolesnį Pietų Korėjos bei Japonijos stiprėjimą. Tačiau ir dabar Šiaurės Korėja siekia sutrikdyti net patį viršūnių susitikimą, kuriame dalyvautų JAV, Pietų Korėjos ir Japonijos lyderiai.

 

Pietų Korėjos žvalgybos duomenimis, Šiaurės Korėja ruošiasi įvairioms karinėms provokacijoms, įskaitant tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą, susijusią su trišalio viršūnių susitikimo surengimu.

Koks yra Rusijos vaidmuo Korėjos pusiasalio konflikte?

Ir čia nagus prikišusi Rusija. Būtent Rusija gali dalyvauti kuriant naujausią Šiaurės Korėjos tarpžemyninę balistinę raketą.

Tai naujausia Šiaurės Korėjos tarpžemyninė balistinė raketa „Hwasong-18“, kuri naudoja kietąjį kurą.

Vašingtone įsikūrusio Strateginių ir tarptautinių studijų centro paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad rusai gali būti susiję su šios raketos kūrimu.

Paskutinį kartą tokia raketa buvo paleista tik liepos mėnesį. Tai buvo tolimiausias Šiaurės Korėjos raketos paleidimas. Analitikai teigia, kad tokį staigų šių pažangių pajėgumų atsiradimą labai sunku paaiškinti kitaip nei bendradarbiavimu su rusais.

Negana to, spėjama, kad vizualinis Šiaurės Korėjos raketos panašumas gali reikšti, kad rusai nusprendė perduoti Šiaurės Korėjai pažangią 50 tonų kietojo kuro tarpžemyninę balistinę raketą „Topol-M“.

 

Kita vertus, yra pasiūlymų, kad raketa vizualiai taip pat primena Kinijos technologijas. Kad ir kaip ten būtų, Kinijos ir Rusijos čia tikrai buvo prisidėta.

Kaip Rusija ir Kinija bando parodyti jėgą?

Nereikia pamiršti, kad Joe Bideno, Japonijos ministro pirmininko Fumio Kishidos ir Pietų Korėjos prezidento Yoon Suk Yeol susitikimu viršūnių susitikime bus siekiama ne tik suvaldyti Šiaurės Korėją, bet ir atremti didėjančią karinę grėsmę iš Kinijos.

Atsižvelgdamos į tai, Kinija ir Rusija bando parodyti jėgą. Visų pirma, prie pietinių Japonijos salų buvo pastebėta 11 Kinijos ir Rusijos karo laivų.

Tai paskatino Japonijos vyriausybę išreikšti „rimtą susirūpinimą“ dėl to, ką ji vadina savo kaimynų jėgos demonstravimu.

Laivai patraukė į Rytų Kinijos jūrą, plaukdami per vandenis tarp pagrindinės Okinavos prefektūros salos ir Mijako salos.

Tai pirmas kartas, kai Kinijos ir Rusijos laivai buvo pastebėti toje teritorijoje kartu. Kiek anksčiau Kinijos ir Rusijos laivai taip pat praplaukė prie Aliaskos krantų, o tai taip pat buvo vertinama kaip akivaizdus jėgos demonstravimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()