„Viskas eina po velnių. Visa Afrika pateks į pragarą“. Skelbiamas didžiulis žlugimas  ()

Prigožino verslas Afrikoje buvo grindžiamas tuo, kad jis mokėjo derėtis su šalių, kuriose dirbo jo įmonės, pareigūnais. Tuo tarpu Rusijos prezidentas Putinas parodė susidomėjimą šiomis įmonėmis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-26 „Viskas eina po velnių. Visa Afrika pateks į pragarą“. Skelbiamas didžiulis žlugimas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Wagner“ savininko Jevgenijaus Prigožino lėktuvas sudužo Rusijos Tverės srityje 2023 metų rugpjūčio 23 dieną. Prigožinas, be to, kad dalyvavo kare Ukrainoje, turėjo įmonių, kurios vykdė verslą Rusijoje, pavyzdžiui, užsiėmė propaganda ar tiekė maistą Rusijos ginkluotosioms pajėgoms. Tuo tarpu Vakarų tyrėjai išsiaiškino, kad Prigožinas turėjo verslo interesų Afrikoje. Po jo mirties šiam Prigožino verslui Afrikoje iškilo pavojus, rašo laikraštis „Financial Times“.

Leidinys kalbėjosi su Prigožino „informuotu pažįstamu“, kurio pavardė neskelbiama. Prigožino įmonės Afrikoje gali nutraukti veiklą, pabrėžė „pažįstamasis“. Jo nuomone, jiems nebus leista daryti jokių operacijų, nes su visais galėtų susitarti tik „Wagner“ savininkas. „Tam reikėjo Ženios. Jis buvo vienintelis pakankamai išprotėjęs, kad tai pavyktų“, - sakė jis.

Leidinio pašnekovas bendras Prigožino verslo imperijos perspektyvas apibūdino fraze „Visa Afrika pateks į pragarą“.

FT konkrečių detalių nepateikė. Tačiau buvo nurodytos vyriausybės, kurių Afrikos valstybės glaudžiai bendradarbiavo su samdiniais: Libija, Malis ir Centrinės Afrikos Respublika. Taip pat cituojami buvusio CŽA pareigūno Camerono Hudsono žodžiai. Ekspertas pastebėjo tam tikrą bendrą bruožą valstybių, kuriose Prigožinas turėjo verslo interesų. Visų pirma, šių šalių vyriausybės atsuko nugarą JAV ir Vakarų valstybėms – tuo metu jos sulaukė paramos iš Rusijos.

 

Publikacijoje taip pat primenama apie galimą „Wagner“ samdinių skaičių, kurį Prigožinas prieš mirtį perkėlė į Afriką. Po nesėkmingo maišto, įvykusio 2023 metų birželį, jam buvo leista „su savimi į Afriką išsivežti tiek žmonių, kiek jis norėjo. Tai padarė apie 1000 žmonių, o CAR jau apsigyveno 500 kovotojų“.

Pažymėtina, kad bandyta suskaičiuoti, kiek vagneriečių buvo Afrikoje 2023 m. birželio mėn. Samdinių skaičius siekė 33 500, kurie buvo išsidalinę 12 šalių. Daugiausia – Centrinės Afrikos Respublikoje – 10 000 žmonių.

Jevgenijaus Prigožino verslo imperija: detalės

Prigožinui priklausė įmonių grupė „Concord“ Rusijos Federacijoje ir buvo „Wagner“ savininkas. Į įmonių grupę buvo įtrauktas propagandinių portalų tinklas, platinantis Kremliui reikalingas žinutes. Be to, veikė specialūs „trolių fabrikai“, kurie bandė paveikti viešąją nuomonę JAV, Europos šalyse ir kituose žemynuose. Per nesėkmingą 2023 metų maištą šis verslas nustojo egzistavęs – tapo žinoma, kad Prigožinas jo nepardavė, o uždarė. Tuo tarpu JAV, Ukraina ir daugelis kitų antiputininės koalicijos šalių partnerių jam skyrė sankcijas už kišimąsi į Amerikos rinkimus.

 

Be to, Prigožinui priklausė maitinimo įmonės, kurios maitino Rusijos ginkluotąsias pajėgas.

Kalbant apie Afrikos verslą, Prigožinas sukūrė įmonių tinklą, kuriam priklausė aukso, sidabro ir deimantų telkiniai. Vakarų žiniasklaida mano, kad po Prigožino mirties juos perims Kremliaus vadovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(7)
(-4)

Komentarai ()