Jie prognozavo Irako ir Afganistano karo eigą. Skelbia prognozę Ukrainai  ()

Po tris mėnesius trukusios itin lėtos pažangos Ukrainos kontrpuolimas įgauna tam tikrą pagreitį, skelbiami tolesni puolimo vertinimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak JAV karinės žvalgybos vadovo Trento Maulo, pastarosiomis savaitėmis kontrpuolimo tempas Ukrainoje padidėjo, o tikimybė iki metų pabaigos pralaužti frontą tebėra gana didelė.

Pentagono žvalgybos vadovas tai sakė interviu žurnalui „The Economist“.

Pasak Maulo, Ukrainos ginkluotosios pajėgos jau įveikė pirmąją Rusijos gynybos liniją ties Robotynės kaimu ir jau sutelkia dėmesį į antrąją liniją.

„Jei būtume kalbėjęsi prieš kelias savaites, būčiau pateikęs pesimistiškesnį vertinimą“, - interviu sakė Maulas. Šiame fronto ruože Ukrainos kariuomenė rugpjūčio 30 d. pasiekė pirmąją rimtą sėkmę.

Kalbėdamas su žurnalistu Maulas pažymėjo, kad jo agentūros skelbiami vertinimai praeityje ne kartą pasirodė klaidingi, įskaitant 2014 m. Irake ir 2021 m. Afganistane: „Manėme, kad Afganistano kariuomenė sugebės atsilaikyti bent iki metų pabaigos, tačiau taip neįvyko.“

Pasak Maulo, būtent Irako ir Afganistano patirtis padėjo agentūrai pagrįsti prielaidas apie dabartinį konfliktą Ukrainoje: „Mes nujautėme, kad „ant popieriaus“ ukrainiečiai buvo labai geri visais komponentais.“ Maulas sakė, kad Ukrainos pasipriešinimas pakeitė agentūros požiūrį į tokius klausimus, kaip šalies pasirengimo ir noro kovoti vertinimas. Maulas pabrėžia Ukrainos politinės vadovybės ir asmeniškai prezidento V. Zelenskio sprendimo likti Kyjive svarbą.

 

Pasak aukšto rango Bideno administracijos pareigūno, Ukrainos kariuomenės didelės sėkmės langas bus artimiausios 6-7 savaitės, vėliau pasikeitę orai apsunkins karinės technikos judėjimą.

Ukrainai pastarosiomis savaitėmis kovose panaudojus didžiąją dalį savo rezervų, kai kurie šaltiniai mano, kad net jei kliūtys bus įveiktos, Ukrainos kariuomenei nepavyks pasiekti strateginio tikslo ir pasiekti Jūros pakrantės Azovo srityje.

 

Trentas Maulas pateikia optimistiškesnius vertinimus, svarbiais vadindamas pastarųjų dienų Ukrainos kariuomenės pasiekimus – anot jo, tikimybė, kad iki metų pabaigos bus įveiktos likusios Rusijos gynybinės linijos, siekia 40-50 proc., ir yra visiškai reali.

Pasak Maulo, tam gali sutrukdyti pablogėję orai ir artilerijos sviedinių trūkumas. Vis dėlto, jei kitais metais Ukraina išlaikys jau užimtas pozicijas, ji turės gerų galimybių pradėti naują puolimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(32)
(0)
(32)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: