„Gali sprogti bet kurią sekundę.“ Ką Kim Jong Unas atsiuntė Putinui  (1)

Prieš 50–70 metų pagaminti sviediniai gali sprogti tiesiog artilerijos įrenginių vamzdyje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-17 „Gali sprogti bet kurią sekundę.“ Ką Kim Jong Unas atsiuntė Putinui  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos karinės žvalgybos duomenimis, Šiaurės Korėja pastarąjį pusantro mėnesio tiekė sviedinius okupacinei šaliai Rusijai. Visų pirma, mes kalbame apie artilerijos sviedinius ir raketas, skirtus „Grad“. Tačiau problema ta, kad visa tai iš esmės yra senas šlamštas, kurio Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Jong Unas mielai atsikrato. Be to, šios šiukšlės gali būti pavojingos ir okupacinei kariuomenei. Juk prieš 50–70 metų pagaminti sviediniai gali sprogti tiesiog artilerijos įrenginių vamzdyje. Kita šios karinės pagalbos priešui problema yra ta, kad logistika yra per sudėtinga.

2024 metų pavasarį Rusijos okupacinei armijai gali prireikti 300-400 tūkstančių naujų karių, todėl antroji mobilizacijos banga Rusijos Federacijoje yra praktiškai neišvengiama, nepaisant to, kad Kremliaus diktatorius Vladimiras Putinas stengiasi jos išvengti.

Tačiau, deja, Rusija vis dar turi žmogiškųjų išteklių. Tokią nuomonę išskirtiniame interviu obozrevatel.com išsakė karo ekspertas Michailas Žirohovas.

Ukrainos karinės žvalgybos vadovo generolo Budanovo teigimu, Šiaurės Korėja amuniciją Rusijai tiekia jau pusantro mėnesio. Visų pirma, tai yra 122 ir 152 mm kalibro sviediniai, „Grad“ MLRS raketos ir tankų sviediniai. Taigi situacija su šaudmenimis Rusijoje tikriausiai nėra tokia puiki. Ar žinote, koks didelis yra KLDR potencialas teikiant karinę pagalbą Rusijai? Galbūt tai truks tik mėnesį ar du?

Šiaurės Korėja nekariavo nuo 1953 m., tačiau nuo to laiko kaupia sviedinius ir visą amuniciją. Šiaurės Korėjoje pagaminta amunicija, kurios nuotraukas mačiau, buvo pagaminta septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose. Tai yra, tokiu būdu iš Šiaurės Korėjos atimamas perteklinis turtas, kurio galiojimo laikas pasibaigęs. Jie perdavė jį rusams. Be to, rusams perduoda tam tikro tipo sviedinius – 122, 152 mm. Jų veikimas yra sumažintas, kai kurių veikimas yra ilgas, o kai kurių – tiesiog sprogstamasis suskaidymas. Rusijai reikia tik tam tikrų tipų sviedinių, kuriuos jie panaudoja kovinių operacijų metu.

 

Visų pirma, mes kalbame apie tolimojo nuotolio sviedinius, tai yra tuos, kurie gali pataikyti į taikinius dideliu atstumu. Tuo bandoma kompensuoti tolimojo nuotolio ginklų trūkumą, nes mūsų 155 mm artilerija šaudo toliau nei rusiška. Todėl jie pirmiausia naudoja šiuos išplėstinio diapazono sviedinius, kurie greitai baigiasi. Kalbant apie tankų sviedinius iš Šiaurės Korėjos, aš asmeniškai nemačiau jokių nuotraukų ar vaizdo įrašų. Buvo vaizdo įrašas, kuriame rusai „Grade“ naudoja Šiaurės Korėjos sviedinius, tačiau jie taip pat nebuvo geriausios būklės. Jie buvo surūdiję, pagaminti 1950 m.

 

Nežinau, kiek tai padidins Rusijos armijos kovinį efektyvumą. Kadangi tokie sviediniai nesprogsta vienu ypu ir net kelia pavojų jų pačių įgulai – bet kurią sekundę sviedinys gali sprogti tiesiog vamzdyje. Ši problema gerai žinoma Ukrainos kariuomenei, nes 2014 m. naudojo septintojo ir aštuntojo dešimtmečių sviedinius. Buvo labai daug atvejų, kai  sviediniai sprogdavo tiesiog artilerijos įrenginių vamzdyje.

Todėl Rusijos kariuomenės stiprinimas Šiaurės Korėjos sąskaita iš tiesų gali būti įmanomas – KLDR tokių sviedinių turi daug. Tačiau sunku pasakyti, kaip tai paveiks frontą. Nepamirškite ir apie logistiką. Juk iš Šiaurės Korėjos į Rusiją yra tik du tiekimo keliai: arba tranzitinis, tai yra geležinkelis, kuris ir taip perpildytas karinių traukinių, arba pervežimas kariniais transporto lėktuvais. Tačiau šiuo atveju šie sviediniai bus auksiniai.

 

 

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(3)
(26)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)

Susijusios žymos: