Ukrainai nereikia prieigos prie Azovo jūros. Ką pakanka nukirsti  ()

Analizės centro duomenimis, prieš visas didžiausias Ukrainos pergales per 18 karo mėnesių buvo operacijos, kurios sutrikdė Rusijos ginkluotųjų pajėgų logistiką. Tas pats vyksta ir dabar, tik šių procesų mastas tapo dar didesnis – palei visą fronto liniją pietuose ir rytuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet koks susitarimas – teritorija mainais į taiką – būtų dovana Putinui už įsiveržimą į Ukrainą. Tada, persigrupavusios ir persiginklavusios, Rusijos ginkluotosios pajėgos atnaujins karinę kampaniją. Apie tai rašo Atlanto taryba.

Bet kokios paliaubos Ukrainoje bus tik pauzė, dėl to Rusijos Federacijos pergalė ir nusistovėjusios pasaulio tvarkos pralaimėjimas. Be to, ji pasmerks milijonus Ukrainos piliečių gyventi nuolatinėje Rusijos okupacijoje. Ukrainos valdžia turi moralinę pareigą užkirsti kelią tokiems įvykiams – ji pareiškė, kad neketina paaukoti savo tautiečių, o Ukrainos partneriai turėtų laikytis tokios pačios pozicijos, sako Kanados lyginamųjų politikos mokslų profesorius Dennisas Soltisas, besispecializuojantis Eurazijos regione.

Pasak jo, pesimizmas, kurį Vakaruose sukėlė Ukrainos kontrpuolimo rezultatai, yra susijęs su nerealiais lūkesčiais ir šiuo metu Ukrainoje turimomis galimybėmis. Autorius pažymi, kad Kijevas negavo reikiamos ginkluotės – naikintuvų F-16, tolimojo nuotolio raketų, reikiamo tankų ir kitų šarvuočių skaičiaus.

Ukraina taip pat apribota karo veiksmų vykdymu. Yra nemažai draudimų, pavyzdžiui, nepulti Rusijos Federacijos teritorijos. Tokiomis sąlygomis Kremlius gali netrukdomas bombarduoti Ukrainos civilinę infrastruktūrą, o jo paties infrastruktūra ir logistikos maršrutai išlieka saugūs ir atsparūs atsakomiesiems išpuoliams.

Konflikto šalys kovoja nelygiomis sąlygomis, o pranašumas mūšio lauke neišvengiamai atsiskleidžia Rusijos Federacijai.

 

Kontrpuolimo sėkmę reikėtų vertinti ne tiek ir ne tik pagal deokupuotą plotą, bet, greičiausiai, pagal sunaikintos karinės technikos ir personalo skaičių. Taigi bendras vaizdas to, kas vyksta, atrodo daug žadantis.

Prieš visas pagrindines Ukrainos pergales 18 mėnesių trukusiame kare buvo įvykdytos plataus masto operacijos, skirtos susilpninti Rusijos pajėgas ir pakenkti logistikai. Taip buvo per mūšį dėl Kijevo pirmosiomis didžiojo karo savaitėmis, per kontrpuolimą Charkivo srityje po pusmečio ir Chersono srityje. Tas pats vyksta ir dabar, tačiau šių procesų mastas dar didesnis – palei visą pietų ir rytų Ukrainos fronto liniją.

Šiuo metu Ukrainos gynybos pajėgos sėkmingai įveikė tankiai užminuotus laukus ir pralaužė pirmąsias Rusijos gynybos linijas. Be to, tai buvo įmanoma pasiekti neįtraukiant pagrindinių partnerių paruoštų jėgų.

 

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vado Kyrylo Budanovo teigimu, dėl to, kad Ukrainos šarvuočiai yra pažeidžiami Rusijos lėktuvų, artilerijos ir bepiločių orlaivių, ginkluotosios pajėgos daugiausia remiasi pėstininkais. Dėl tos pačios priežasties Ukrainos puolimas per daug nepriklausys nuo žiemos oro sąlygų.

Gynybos pajėgoms ne taip svarbu pasiekti Azovo jūros pakrantę. Daugelis analitikų mano, kad užteks blokuoti pagrindines Rusijos armijos tiekimo linijas – geležinkelius ir kelius vadinamuoju sausumos koridoriumi su Krymu. Tai iš tikrųjų izoliuoja Rusijos grupę Ukrainos pietuose, o tiekimas bus tiekiamas tik per Krymo tiltą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()