„Laukti negalima – reikia veikti.“ Neįtikėtina. Baltarusis perplaukė Nemuną, kad pabėgtų į Lietuvą (Video)  (2)

Norėdamas patekti į Lietuvą vaikinas turėjo perplaukti Nemuną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Denisas Demuchas buvo sulaikytas 2020 metų spalį po „politinių kalinių išlaisvinimo eitynių“ Minske. Teismas jam skyrė 1 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę bendrojo režimo kolonijoje. Denisas sėdėjo Minsko ir Žodino kalėjimuose, o bausmę atliko Vitebsko kolonijoje. Po bausmės atlikimo jis pabėgo į Lietuvą. Norėdamas patekti į kaimyninę šalį vaikinas turėjo perplaukti Nemuną. MOST užfiksavo baltarusio istoriją.

Denisas buvo sulaikytas 2020 metų spalio 4 dieną po „politinių kalinių išlaisvinimo eitynių“. Po 13 parų administracinio arešto vaikinas taip ir nebuvo paleistas. Jis buvo apkaltintas pagal Baudžiamojo kodekso 342 str. („Dalyvavimas veiksmuose, šiurkščiai pažeidžiančiuose viešąją tvarką“).

2021 m. gruodžio 27 d. Denisas buvo paleistas iš Vitebsko pataisos kolonijos. Vaikinas buvo sulaikytas beveik 15 mėnesių. Praėjus šešiems mėnesiams po išlaisvinimo, buvusiam politiniam kaliniui iškilo naujo arešto grėsmė, o šį kartą Denisui grėsė 10 kartų didesnis įkalinimas. 2021-ųjų gegužę vaikinas turėjo skubiai išvykti iš Baltarusijos.

„Reikėjo bėgti iš šalies, kad vėl nepatekčiau į kalėjimą“. Man pasiūlė greitą variantą per Nemuną – ir į Lietuvą. Davė savaitę, bet tada paaiškėjo, kad negaliu laukti, turiu veikti. Plaukti moku – turiu plaukimo lygį. Taigi aš plaukiau. Galvojau, kad pavyks greičiau, bet viską padaryti užtruko apie valandą. Srovė mane nešė į Lietuvos pusę. Lijo, bet jau kitoje pusėje pasijutau saugiai ir pradėjau ieškoti Lietuvos pasieniečių, kad galėčiau paprašyti prieglobsčio. Ėjau į vietinių gyventojų namus ir galiausiai susisiekiau su pasieniečiais. Taip prasidėjo mano gyvenimas tremtyje.“

 

Lietuvoje Denisui pavyko gauti tarptautinę apsaugą, Baltarusijos fondai padėjo buvusiam politiniam kaliniui su finansais ir gydymu. Netrukus baltarusis susirado darbą Vilniuje: pradėjo plovykloje, o paskui buvo pakviestas dirbti į italų restoraną. 2022 metais Denisas pradėjo rašyti knygą apie Baltarusijos koloniją, tačiau jos nebaigė. Lietuvoje sukūrė šeimą.

 

„Turėjau mesti darbą restorane ir išėjau dirbti į statybvietę. Šiltuoju metų laiku ten galima uždirbti daugiau. Atrodytų, nuo mano pabėgimo iš Baltarusijos praėjo dveji metai, bet padėtis su politiniais kaliniais nepagerėjo. Teroras tęsiasi, ir mes turime apie tai kalbėti. Todėl po kurio laiko nusprendžiau visiems priminti savo istoriją.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(88)
(8)
(80)

Komentarai (2)