Grėsminga žinia. „Pusė F-35 naikintuvų išvesti iš rikiuotės“  (1)

Be to, situacija dėl F-35 remonto greičiausiai nebus sistemingai išspręsta iki 2027 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV apskaitos rūmai savo ataskaitoje apie F-35 techninę priežiūrą atskleidė šių eksploatuojamų orlaivių skaičių ginkluotosiose pajėgose.

Anot ataskaitos, 2023 metų kovo mėn. buvo tik apie 55 % penktos kartos naikintuvų F-35, kurie galėjo atlikti kovines misijas, rašo „Breaking Defense“.

Tuo pačiu metu tiksliniai F-35A kovinio pajėgumo rodikliai buvo nustatyti 90 %, o F-35B ir F-35C versijų – 85 %. Pažymėtina, kad, remiantis skaičiavimais, visose JAV ginkluotosiose pajėgose jau veikia maždaug 550 visų versijų F-35.

Toks gana mažas procentas siejamas su sistemingomis priežiūros problemomis. Kalbama apie karinių remonto pajėgumų trūkumą, nepakankamą atsarginių dalių kiekį ir didelę priklausomybę nuo rangovų.

Remiantis paskelbta informacija, 2023 metų kovo mėnesio duomenimis, buvo susikaupę daugiau nei 10 000 remonto laukusių dalių. Ir nors pagal planą 65 % dalių turėjo būti taisoma karinėse linijose, šiuo metu Pentagonas gamintojams siunčia 73 % visų komponentų. Ir užtrunka dvigubai ilgiau, nei buvo planuota juos suremontuoti savo jėgomis. Kartu tokia situacija jau privedė prie to, kad siekiant išsaugoti mašinų kovinį pajėgumą, buvo priimti sprendimai įsigyti naujų dalių.

 

Papildomą problemą sukėlė tai, kad gamintojai nelabai aktyviai dalijasi technine informacija, kuri reikalinga kariškiams suremontuoti materialinę dalį ir prižiūrėti programinę įrangą.

Ir dar vienas itin nemalonus momentas pasirodė tas, kad kalbant apie F-35, nors formaliai yra tik trys orlaivių A/B/C tipai, iš tiesų, techninės priežiūros požiūriu, įvairūs vidiniai konfigūracijų neatitikimai ir tolesnis F-35 modernizavimas lėmė tai, kad vienu metu yra 14 šio orlaivio versijų. Ir tai nepalengvina situacijos logistikos ir aptarnavimo srityse.

 

Šiuo metu Pentagonas bando peržiūrėti remonto sistemą, keisdamas kontaktų sistemą, sprendžia pažangios techninės informacijos klausimą, tačiau, kaip rašoma pranešime, problema dėl vidinių karinių remonto pajėgumų trūkumo yra gana kritinė ir to nebus sistemingai išspręsta iki 2027 m., nors Pentagonas akivaizdžiai dės daug pastangų, kad padidintų orlaivių kovinį pajėgumą.

Tačiau galiausiai tai dar kartą įrodo, kad reikia turėti net tik itin modernius ginklus ir nemažą jų skaičių, bet ir sukurti atitinkamą aptarnaujančią antžeminę infrastruktūrą, kuri turėtų veikti be pertrūkių ir vėlavimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(2)
(11)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: