Svarbiausia ne teritorijų išlaisvinimas. Ką Ukraina veikia pietuose (Video)  ()

Ukrainos kariuomenė tęsia kontrpuolimą Pietuose. Tačiau tai būtų sunku be Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kovos rytų kryptimis, ypač prie Bachmuto. Rusai ten sutelkė beveik 50 000 žmonių grupę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Perkelti kariuomenę iš ten Zaporožės kryptimi būtų netikslinga, nes tai nepaspartins Ukrainos ginkluotųjų pajėgų žengimo į priekį. Tokia nuomone „24 kanale“ pasidalijo ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininkas, karo ekspertas, instruktorius lakūnas Romanas Svitanas.

Rugsėjo 22 dieną Vašingtone surengtoje spaudos konferencijoje Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos išlaisvins Bachmutą. Be to, prezidentas pažadėjo, kad Ukraina deokupuos dar du miestus, nepatikslindamas kuriuos.

Tuo pat metu NYT rašo, kad JAV neva nelaiko svarbia paties Bachmuto deokupacijos ir įtikina Ukrainą perkelti pajėgas į Pietus.

„Tikriausiai yra tam tikrų problemų, susijusių su nesugebėjimu paspartinti įrangos ar amunicijos, kurios prašome, tiekimo. Vienas iš šios problemos sprendimo mechanizmų yra kokios nors  veiksmų krypties atsisakymas“, – pažymėjo Romanas Svitanas.

Tuo pačiu metu palikti Bachmuto kryptį gali būti nelabai gera idėja. Dabar ten susitelkę apie 50 tūkstančių rusų okupantų, tad sustoti ten, mažų mažiausiai pavojinga.

„Bachmuto srityje pagrindinis uždavinys yra ne išlaisvinti miestą, o surišti Rusijos kariuomenę. Jei ten pereisime į gynybos režimą ir perkelsime pajėgas bei išteklius kita kryptimi, tai neleis mums judėti greičiau“, – pabrėžė atsargos pulkininkas.

 

Dabar Ukrainos ginkluotosios pajėgos žengia į priekį pasitelkdamos puolimo grupes, kurios juda savo jėgomis, nes papildoma technika šiuo atveju nepadės.

Tuo pačiu rusams nebeliks problemų sulaikyti ukrainiečius Bachmuto srityje. Taigi, jie galės kelias dešimtis tūkstančių karių perkelti į Zaporožės kryptį.

„Tai šiek tiek neteisingas fronto, mūsų kariuomenės vykdomų užduočių, ypač Bachmuto srityje, suvokimas. Būtent pagrindinis dalykas - surišti jų kariuomenę“, – pabrėžė R. Svitanas.

Be to, Lugansko kryptimi Ukrainos ginkluotosios pajėgos sulaiko 100 000 karių rusų grupę ir dar apie 30 tūkstančių įsibrovėlių Donecko kryptimi. Atsižvelgiant į Bachmuto kryptį, ukrainiečių kariuomenė ten sulaiko 180 tūkstančių priešo karių, o tai iš tikrųjų yra pusė visų rusų pajėgų ir priemonių Ukrainoje.

 

„Donecko-Luhansko kryptimi juos suriša aktyvus gynybos režimas, mūsų karių kontratakos. Tai leidžia mūsų pajėgoms kovoti Zaporožės kryptimi. Išlyginame galimybes visoje fronto linijoje“, – pažymėjo karybos ekspertas.

Visų pirma dėl to rusai neturi pakankamai jėgų ir priemonių vykdyti provokuojančius ar net atakos veiksmus Chersono kryptimi. Ten jie yra gynybos režime, nes didžiulė grupė lieka Rytuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: