Derybos neįmanomos. „Rusijos apetitas nesustos“  ()

Nuo pirmųjų Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą dienų Vakarai ragino nuolaidžiauti agresoriui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompromisas su Rusija ir taikos sutarties, numatančios nuolaidas agresoriui, sudarymas neturi jokio esminio pateisinimo. Taikos sudarymo bet kokia kaina šalininkų argumentai neatlaiko kritikos.

Tai pareiškė vyresnieji Amerikos vyriausybės centro „Rand Corporation“ analitikai Raphael S. Cohen ir Gian Gentile leidinyje „Foreign Policy“.

Jie pažymėjo, kad nuo pirmųjų Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą dienų Vakaruose buvo raginama nuolaidžiauti agresoriui, tačiau nurodytos to priežastys nuolat keitėsi.

„Ukraina negali laimėti, todėl Vakarai turi derėtis; Ukraina garantavo savo išlikimą, bet negali tikėtis daugiau, todėl laikas kalbėtis; Ukraina laimi per greitai, tad leiskime Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui atsitraukti tam atvejui, jei jis norės susprogdinti pasaulį, karas darosi per brangus, tad siųskite diplomatus“, – tipiškus neatidėliotinos taikos šalininkų argumentus vardija analitikai.

Analizuodami šiuos argumentus Raphaelis S. Cohenas ir Gianas Gentile'as priėjo prie išvados, kad dažniausiai jie grindžiami faktų nežinojimu ir realios padėties fronte bei apskritai Ukrainos ir Rusijos santykių nežinojimu.

Jie pabrėžia, kad lėta Ukrainos kontrpuolimo pažanga, kuri dažnai įvardijama kaip priežastis pradėti derybas, iš dalies yra lėto ginklų siuntimo į Ukrainą pasekmė, o tai suteikė rusams laiko įsitvirtinti po katastrofiškų praėjusių metų pralaimėjimų.

„Be to, yra požymių, kad Rusija žlunga vidaus fronte. Po to, kai invazijos pradžioje Rusijos rublis laikinai stabilizavosi, valiuta tęsė savo nuosmukį. Nafta turtinga šalis dabar susiduria su degalų trūkumu ir tiekimo normavimu“, – pabrėžia analitikai.

 

Cohenas ir Gentile'as atskirai kritikuoja tuos, kurie slepia savo taikos iniciatyvas susirūpinimu dėl ukrainiečių gyvybių. „Apie 84 procentai ukrainiečių – didžioji dauguma pagal bet kokius standartus – pasisako už kovos tęsimą. Idėja, kad Vakarai turėtų kažkaip išgelbėti ukrainiečius nuo jų pačių, stumdami juos derėtis, yra klaidinga ir arogantiška“, -  sako jie.

Galiausiai, derybos nepakeis Rusijos ketinimų sunaikinti Ukrainą kaip valstybę ir užgrobti jos teritorijas, teigia analitikai, remdamiesi daugybe Rusijos politikų ir žiniasklaidos  pareiškimų.

 

„Taip pat nėra ženklų, kad Rusijos apetitą patenkintų Ukrainos kontrolė. Rusijos pralaimėjimas Ukrainoje yra geriausia garantija, kad Rusija niekada negalės įgyvendinti savo ambicijų“, – pažymi ekspertai.

Galiausiai Cohenas ir Gentile primena, kad viešas Ukrainos stūmimas siekti taikos sutarties „pasiųs pavojingą žinią“ likusiam pasauliui, „pilnamam agresyvių, revizionistinių, autoritarinių režimų“.

„Yra rimtų priežasčių, kodėl kitos demokratijos, kurios yra nusitaikusios į didesnius kaimynus – nuo ​​Taivano iki Baltijos šalių, – mano, kad sėkminga Ukrainos gynyba yra gyvybiškai svarbi jų pačių saugumui“, – sako jie.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(69)
(0)
(69)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: