Pastatė net miesto maketą. Kaip „Hamas“ ruošėsi puolimui  ()

„Hamas“ daugelį metų planavo ataką prieš Izraelį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-10 Pastatė net miesto maketą. Kaip „Hamas“ ruošėsi puolimui  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Hamas“ kovotojai Gazos Ruože pastatė visą Izraelio miesto modelį – su gatvėmis ir namais, kur aktyviai ruošėsi gatvių mūšiams. Ir tai rodė, kad jie ruošia sausumos operaciją prieš Izraelį.

„Hamas“ šią ataką planavo daugelį metų. Pagrindinis tikslas – apgauti Izraelį, priversti jį atsipalaiduoti ir įtikinti, kad karo tikrai nebus.

„Pastaraisiais mėnesiais „Hamas“ naudojo precedento neturinčią žvalgybos taktiką, kad suklaidintų Izraelį, visuomenei sudarydamas įspūdį, kad rengdamasis šiai masinei operacijai jis nenori dalyvauti mūšyje ar konfrontuoti su Izraeliu“, – rašo „Reuters“.

Kaip „Hamas“ užliūliavo Izraelio budrumą

Scenarijus, kad kokia nors organizacija, būrys religinių fanatikų ir teroristų gali paskelbti karą visai šaliai, ten tiesiog nebuvo svarstomas. „Hamas“ noriai žaidė kartu su Tel Avivu ir laukė. Kaip rašo žurnalistai, per pastaruosius dvejus metus „Hamas“ beveik niekada nepuolė Izraelio.

Jis ignoravo „Hamas“ ir kitų teroristinių grupuočių išpuolius, demonstruodamas savo nedalyvavimą ir nuosaikumą. Nepaisant savo rėmėjų kritikos, teroristai bandė apsimesti, kad juos glumina ekonominiai klausimai.

„Jie privertė mus galvoti, kad jiems reikia pinigų. Ir visą tą laiką jie dalyvavo pratybose, mokymuose, kol prasidėjo ataka“, - sakė Izraelio žvalgyba.

Netgi kovotojų rengimas izraeliečiams netrukdė. Gazos Ruože kovotojai netgi pastatė visą Izraelio miesto modelį – su gatvėmis ir namais, kur aktyviai ruošėsi gatvės kovoms.

Kas mokė kovotojus: ekspertų nuomonės

Ekspertai ir analitikai įsitikinę, kad kovotojus apmokė Iranas. Teheranas ilgą laiką remia vadinamąjį „Pasipriešinimo aštuntuką“. Taip pavadintas Irano įgaliotųjų atstovų tinklas regione. Jis siejama ne tik su „Hamas“, bet ir su daugybe teroristinių grupuočių: Libano „Hezbollah“, Jemeno husių judėjimu ir daugybe Bahreine, Irake, Sirijoje ir Palestinos teritorijose veikiančių grupuočių. Jie laiko Izraelį okupantu ir siekia jį sunaikinti, o Iranas juos remia politiškai ir finansiškai.

 

Sirijos diktatorius Basharas al Assadas taip pat yra „Pasipriešinimo aštuntuke“.

Karo studijų institutas mano, kad šių pajėgų įtraukimas galėtų padėti „Hamas“ bent jau susilpninti Izraelį, nes jam teks kautis keliais frontais. Šią prielaidą patvirtina ir faktas, kad karas prasidėjo minint 50-ąsias Jom Kipuro karo metines. Tada 1973 m. Egipto ir Sirijos vadovaujama arabų šalių koalicija užpuolė Izraelį, bet patyrė triuškinantį pralaimėjimą.

Apie planus sunaikinti Izraelį ne kartą skelbta pačiame Irane

Rugpjūčio 22-ąją Irano generolas majoras Hosseinas Salami viešai prabilo apie planus sunaikinti Izraelį. Tada jis paragino „Hezbollah“ ir palestiniečius atsisakyti savo neveiksmingos teroristinės veiklos.

 

Vietoj to jis siūlė atlikti sausumos operaciją ir įžengti į Izraelio miestus. Toks įžūlumas turėjo destabilizuoti šalį ir pradėti „tariamą“ jos nuosmukio pradžią. Atrodo, kad tokią taktiką pasirinko „Hamas“. Okupacija, kankinimai, negailestingos civilių žudynės ir moterų bei vaikų grobimas. Jie gąsdino ne tik Izraelį, bet ir visą pasaulį.

Apie Irano įsitraukimą į tai, kas vyksta Izraelyje, sufleruoja ir jo prezidento Ebrahimo Raisi reakcija. Raisi pasveikino „Hamas“ su pergale ir pavadino jų invaziją „Izraelio silpnumo apraiška“.

Vėliau įrašas buvo pašalintas. Oficialusis Tel Avivas atsakė pagrasinęs Teheranui, kad jei bus patvirtintas jo dalyvavimas kare, Izraelis smogs jų karinei infrastruktūrai regione. Oficialiai Iranas neigia bet kokį dalyvavimą. Jie sako, kad izraeliečiai bando nuslėpti savo pačių žvalgybos nesėkmes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(1)
(7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()