Užsitęsęs karas? Kas laukia fronte 2024 m. Trys scenarijai  ()

Yra didelė tikimybė, kad karas Ukrainoje nesibaigs 2023 metais. Tačiau pozicijos, kurias gynybos pajėgos užims iki gruodžio pabaigos, nulems naujo karo etapo pradžios sąlygas ir kitų metų įvykių raidą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oro faktorius

Vakarų ir Ukrainos karo analitikų teigimu, dėl pablogėjusių oro sąlygų ginkluotosios pajėgos iki šių metų pabaigos turi nedidelę progą vykdyti kovines operacijas.

Šiuo metu Ukrainos brigados veikia mažose pėstininkų grupėse ir joms oro faktorius nekelia itin rimtos kliūties. Tačiau siekiant greitesnio pažangos, būtina į mūšį įvesti šarvuočius, kuriems rudens ir žiemos bekelės sąlygos gali tapti problema.

Todėl ekspertai linkę manyti, kad oro sąlygos objektyviai apsunkins ir sulėtins Ukrainos pajėgų veržimąsi. Todėl jie iš tikrųjų turi maždaug mėnesį aktyvioms kovoms iki smarkių liūčių, sniego ir šalnų.

Užduotys iki metų pabaigos

Dažniausiai kariniai sluoksniai kalba apie Tokmako išlaisvinimą pietuose ir (arba) Bachmuto rytuose. Tuo pat metu prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat kalbėjo apie planus išlaisvinti „Bachmutą ir kitus du miestus“, tikriausiai kalbėdamas apie tikslus iki šių metų pabaigos.

Kokie priešo planai

Tuo pačiu metu Rusijos armija neturi reikšmingų proveržių. Priešas iš tikrųjų neturi jokių rezultatų bandydamas pradėti puolimą Kupjansko ir Lymano kryptimis. Tuo pat metu rusai vis dar gerai ginasi.

Dabar Rusijos vadovybės planas atrodo taip. Didžiausia užduotis yra užimti visą Luhansko srities teritoriją, išlyginant fronto liniją palei Oskilo upę ir taip sudaryti sąlygas tolesniam viso Donbaso užgrobimui.

Minimali užduotis – aktyviais veiksmais Charkivo ir Luhansko srityse atitraukti Ukrainos atsargas iš Bachmuto ir pietų.

 

Kremliaus ketinimus tęsti karą įrodo du faktai: Maskva nusprendė didinti išlaidas gynybai ir kariniam aparatui – 2024 metais jos sudarys 40 % jų biudžeto. Tuo pat metu Rusijos Federacijos gynybos ministerija paskelbė apie planą artimiausiais metais pasiekti „SVO“ tikslus.

Ukrainos puolimas nesiliaus

Ukrainos valdžios atstovai pažymi, kad gynybos pajėgų puolimas nesiliaus nei rudenį, nei žiemą – kol nebus išlaisvintos visos okupuotos teritorijos.

Trys karo scenarijai 2024 m.

Remiantis žvalgybos atstovais, kariškiais ir analitikais, 2024 metais tikėtini trys Ukrainos karo raidos scenarijai.

Optimistiškas, kai Ukrainos kariuomenė iki kitų metų vidurio išlaisvina visus pietus, įskaitant Krymą, o antroje metų pusėje prasideda Rytų deokupacija.

 

Vidutinis arba tarpinis scenarijus – 2024 m. pirmąjį pusmetį gynybos pajėgos pasiekia Azovo jūros pakrantę, antrąjį – pradeda Krymo deokupaciją, o vėliau – Donecko ir Luhansko sričių išlaisvinimą.

Blogiausias scenarijus – jei Ukrainos kariuomenei nepavyks pajudinti fronto linijos arba karas virstų poziciniais mūšiais dėl atskirų kaimų.

Atkreipkite dėmesį, kad pagal visus aukščiau aprašytus scenarijus yra didelė tikimybė, kad karas užsitęs iki 2025 m. Kaip savo komentare laikraščiui sakė karo ekspertas Serhijus Grabckis, „apskritai atrodo, kad 2024-ieji nebus paskutiniai mūsų pergalės metai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()